Koyun ve keçi yetiştiricileri sorunlarını Bakan Eker'e anlattı

Malatya Damızlık Koyun ve Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı İhsan Akın, İzmir'de yapılan 1. Ulusal Süt Zirvesi'nde sorunlarını Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker ve Hayvancılık Genel Müdürü Ali Karaca'ya iletme fırsatı bulduklarını belirtti.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 24 Mayıs 2012 19:27, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

İhsan Akın, yaptığı açıklamada, birlik olarak Malatya'daki yetiştiricileri temsilen İzmir'de yapılan 1. Ulusal Süt Zirvesi'ne katıldıklarını ifade etti.

Zirvede Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker ve Hayvancılık Genel Müdürü Ali Karaca'ya iletme fırsatı bulduklarını dile getiren Akın, koyun ve keçi yetiştiricilerine çiğ süt faturası kesilmesinin, kayıt dışı ile mücadele ve hijyen şartlarının yerine getirilmesi noktasında faydalı olacağını anlattı.

Koyun ve keçi yetiştiricilerinin çiğ süt desteği alabilmesi için mandıralara süt faturası kesme zorunluluğu getirilmesi gerektiğini vurgulayan Akın, mandıraların, yetiştiriciler fatura talep ettiğinde peynir faturası kestiğini belirterek, bu durumun mağduriyetlere sebep olduğunun altını çizdi.

Akın, "Yetiştiriciler, çiğ sütü mandıralara peynir yapılmak üzere verdikleri için süt desteğinden faydalanamıyorlar. Alan taşeron mandıraların süt faturası kesmesi gerekiyor. Böyle olursa, üretici kilo başına 150 kuruş destek alabilecektir. Bir tonda 150 lira para yapıyor. Süt faturası, koyun keçi yetiştiricilerinin desteklenmesi, kayıt dışılığın önlenmesi ve hijyen şartlarının daha iyi bir şekilde yerine getirilmesinde faydalı olacaktır. Koyun keçi yetiştiricilerinin çiğ süt desteği alabilmesi için mandıralara süt faturası kesme zorunluğu getirilmeli.? şeklinde konuştu.

İhsan Akın, koyun ve keçi yetiştiricilerinin meralar konusunda da sıkıntı yaşadıklarına işaret ederek, bu konuda yetiştiricilere kolaylık sağlayacak yeni bir düzenleme yapmanın, mera ve doğal hayvancılığın gelişmesine katkı sağlayacağını kaydetti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber