IMF sorularla terledi

Ege Genç İşadamları Derneği (EGİAD) Ege toplantılarının konuğu olan IMF Türkiye Daimi Temsilcisi Mark Lewis, Türkiye ve dünya ekonomisine ilişkin değerlendirme toplantısına katıldı.

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 25 Mayıs 2012 09:13, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

IMF Türkiye Temsilcisi Mark Lewis, İzmir'de katıldığı toplantıda bir iş adamının, IMF'ye olan borçların azaldığına işaret ederek 'Kendinizi işsiz kalmış gibi hissediyor musunuz?' sorusuna karşılık önce şaşırdı sonra "Burada hatırlamamız gereken şey, Türkiye'de IMF borç veren kuruluş olarak biliniyor ama öyle değil.Üyemiz olup borç almayanlarda var. Türkiye'de öyle olur" cevabını verdi.

Ege Genç İşadamları Derneği (EGİAD) Ege toplantılarının konuğu olan IMF Türkiye Daimi Temsilcisi Mark Lewis, Türkiye ve dünya ekonomisine ilişkin değerlendirme toplantısına katıldı. Türkiye'nin geleceği ile ilgili öngörülerini de paylaşan Lewis, bir gazetecinin Türkiye'nin IMF'ye borcunun giderek azaldığı ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın da kalan borcun bir defada ödenebileceği yönündeki demecini hatırlatarak 'Kendinizi işsiz kalmış gibi hissediyor musunuz?' sorusu salonda kahkahalara neden oldu. Lewis de, bir şeyi hatırlamak gerektiğini belirterek şöyle konuştu: "IMF olarak 188 üye ülkemiz var. Bu 188 üye ülkeden 50'si aşağı yukarı IMF'den borç para alıyor. Geri kalan ülkeler IMF'den borç almıyorlar. Bu bazen artıyor bazen azalıyor. Bu da üyelerimizdeki finansal ihtiyaçlara bağlı. Burada hatırlamamız gereken şey, Türkiye'de IMF borç veren kuruluş olarak biliniyor ama öyle değil. IMF aslında ekonomik ve finansal politikalarda destek veren bir organizasyon rolü oynuyor."

S&P'nin Türkiye değerlendirmesine ise Lewis, "Her kuruluşun bir metodolojisi var. Bunun üzerinde yorum yapmak istemiyorum. Bizim açımızdan Türkiye ekonomisinin temelleri önemli. Politika açısından da önemli ama şu an yapıldı, bitti. Biz Türkiye'yi nasıl kuvvetlendirebiliriz, büyümeyi nasıl artırabiliriz? Dolayısıyla budur. Teşekkür ederim" yorumunda bulundu. Lewis ayrıca, IMF'de bu tür değerlendirmeleri farklı şekilde yaptıklarına da değinerek şunları söyledi: "Daha iyi veya kötü olduğunu söylemiyorum ama biz not vermiyoruz. Biz not verme şirketi değiliz bizim rolümüz farklı"

Türkiye'nin AB üyeliğinin gerçekleşmemesinin ekonomiye nasıl bir etkisinin olacağı yönündeki bir soruya da yanıt veren Lewis, şöyle konuştu: "Bununla ilgili konuşan son kişi olmalıyım ama daha önce de bahsediyorduk; AB Türkiye'nin en büyük ticaret ortağı. Hem Türkiye hem de AB için bu ilişkiyi artırmak derinleştirmek çok daha iyi olur. Bizim perspektifimizden bakış açımızdan bu yakın entegrasyon ve yakın ilişkiler olmalı. Bu her iki tarafın da menfaatine"

Lewis, IMF ile Türkiye arasındaki ilişkilerin son 5 yıldır en alt düzeye indiği yönündeki bir değerlendirmeye de katılmadığını söyledi.Lewis, Türkiye'nin finansal yapısının gittikçe iyileştiğini belirterek, IMF olarak 2012 ve 2013'te daha düşük bir büyüme öngördüklerini ancak bunun 'yumuşak iniş' olarak olumlu bir durum olduğunu sözlerine ekledi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber