Dövizle askerlikte taksit dönemi

Haber Giriş : 18 Haziran 2005 00:14, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Hükümet, Askerlik Kanunu'nda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Kanun Tasarısı'nı TBMM'ye gönderdi. Tasarıyla dövizle askerlik hizmeti kapsamında temel askerlik eğitimi 21 güne indirilirken, temel askerlik eğitimi için 1 ay süreyle izin almakta zorlanan vatandaşların işlerini kaybetmelerinin önüne geçiliyor. Ayrıca 38 yaşını aşan vatandaşlar için de taksitle ödeme imkan getiriliyor.

Hükümet, Askerlik Kanunu'nda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Kanun Tasarısı'nı TBMM'ye gönderdi. Yasama ve yürürlük dahil 5 maddeden oluşan yasa tasarısına göre, 'oturma veya çalışma iznine sahip olarak işçi, işveren veya bir meslek ya da sanat mensubu sıfatıyla yabancı ülkelerde bulunan yükümlüler, durumlarını ispata yarayan belgelerle bağlı bulundukları Türk konsolosluklarına başvurmaları halinde, bunların son yoklama, celp ve sevk gibi her türlü askerlik işlemleri, Milli Savunma Bakanlığı tarafından belirlenecek usul ve esaslara uygun olarak 38 yaşını tamamladıkları yılın sonuna kadar ertelenebilecek.

Aynı yasa tasarısıyla oturma veya çalışma iznine sahip olarak işçi ve işveren sıfatıyla veya bir meslek ya da sanatı icra ederek, yurt içinde geçirilen süreler hariç olmak üzere, toplam en az 3 yıl süreyle fiilen yabancı ülkelerde bulunan ve Yedeksubay ve Yedek Askeri Memurlar Kanunu'na tabi yükümlüler, 38 yaşını tamamladıkları yılın sonuna kadar durumlarını ispata yarayan belgelerle birlikte bağlı bulundukları Türk konsoloslukları aracılığıyla askerlik şubelerine başvurmaları, 5 bin 112 euro veya karşılığı kadar yönetmelikle belirtilecek yabancı ülke parasını, başvuru tarihinden itibaren 38 yaşını tamamladıkları yılın sonuna kadar ödemeleri ve 21 gün süreli temel askerlik eğitimine tabi tutulmaları halinde muvazzaf askerlik hizmetini yerine getirmiş sayılacaklar. Dövizli askerlik hizmetinden yararlanmak üzere başvuranlar, öngörülen dövizi başvuru sırasında ödeyebilecekleri gibi dörtte birini başvuru sırasında, kalanını 38 yaşını tamamladıkları yılın sonuna kadar olan süre içinde en çok 3 eşit taksitle ödeyebilecekler.

Dövizle askerlik hizmetinden yararlanmak üzere yaptıkları başvuruları kabul edilen yükümlülerden, gereken şartları taşımadıkları anlaşılanlar, ödemeleri gereken yabancı ülke parasını yönetmelikte belirtilen sürelere uygun ödemeyenler, belirtilen yaş sınırı sonuna kadar temel askerlik hizmetini yapamayanlar, ücret veya maaşları yurt içinde transfer edilenler, yabancı ülkelerde resmi görevde bulunanlar, dövizle askerlik hizmetinden yararlanmak için gerekli yükümlülüklerinin devamı süresince toplam olarak her takvim yılının yarısından fazlasını yurt içinde geçirenler, yurda kesin dönüş yapanlar veya dövizle askerlik hizmetinden yararlanma şartlarını kaybedenler, istekleriyle vazgeçenler, askerliğe elverişsiz olduğu tespit edilenler, Milli Savunma Bakanlığı tarafından dövizle askerlik hizmeti kapsamından çıkartılarak durumlarına uygun askerlik işlemine tabi tutulacaklar.

Her ne sebeple olursa olsun 38 yaşını tamamladıkları yılın sonuna kadar dövizle askerlik hizmetinden yararlanmak üzere başvurmayanlar ile başvurdukları halde döviz ödemedikleri veya yönetmelikte belirtilen süre içinde temel askerlik eğitimlerini yapmadıkları için dövizle askerlik hizmeti kapsamından çıkartılanlar, 7 bin 668 euro veya karşılığı kadar yönetmelikte belirtilecek yabancı ülke parasını, başvuru sırasında def'aten ödemeleri ve 21 gün süreli temel askerlik eğitimine tabi tutulmaları kaydıyla bu kanun hükümlerinden yararlanabilecekler.

Euro bedellerini bakanlar kurulu yarasına kadar indirmeye veya bir katına kadar çıkarmaya Bakanlar Kurulu yetkili olacak. Euro dışındaki diğer paralarla yapılacak ödemelerin miktarı, her yıl başındaki çapraz kurlar esas alınarak Milli Savunma Bakanlığı tarafından tespit ve ilan edilecek. Yükümlülerin ödemiş oldukları dövizler, dövizle askerlik hizmeti kapsamından çıkartılmaları halinde tabi oldukları statüde askerlik hizmetini tamamladıktan sonra, temel askerlik eğitimi sırasında veya daha önce ölmeleri, askerliğe elverişsiz hale gelmeleri, Türk vatandaşlığından çıkmalarına izin verilmesi veya Türk vatandaşlığını kaybetmeleri durumunda ise talepleri halinde kendilerine, vekillerine veya kanuni mirasçılarına aidat tarihinden YTL olarak yurt içinde gösterecekleri banka hesabına yatırılacak. Türk vatandaşlığından çıkmalarına izin verilenlere, Türk vatandaşlığı kaybettirilenlere, yükümlülüklerini tamamladıktan sonra dövizle askerlik hizmeti kapsamından çıkartılmalarını talep edenlere geri ödeme yapılmayacak. Savaş veya savaşı gerektirecek bir durum baş gösterdiğinde, bu kanuna tabi yükümlülerin askerlik hizmetini yerine getirmek üzere silah altına alınmalarının esasları Bakanlar Kurulu'nca belirlenecek.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber