İzmir'de son üç yılda 30 bin kene şikayeti yapıldı

İzmir Büyükşehir Belediyesi, 21 ilçede 200 kişiden oluşan 17 ekiple başlattığı kene mücadelesine devam ediyor.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 25 Mayıs 2012 10:25, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

İzmir Büyükşehir Belediyesi, 21 ilçede 200 kişiden oluşan 17 ekiple başlattığı kene mücadelesine devam ediyor. Ekipler, havalar ısındıkça sıklaşan şikayetleri yerinde değerlendirerek gerekli önlemleri alıyor. İzmir'de son üç yılda 30 bin kene şikayeti yapıldığı bildirildi.

İzmir'in yerel yönetimi keneye karşı ilaçlama çalışmalarına Balçova, Bornova, Buca, Bayraklı, Gaziemir, Güzelbahçe, Karabağlar, Konak, Karşıyaka, Narlıdere ilçeleri yanı sıra Menemen, Foça, Aliağa, Kemalpaşa, Torbalı, Selçuk, Menderes, Seferihisar, Urla ve Bayındır ilçelerinde sürdürüyor. Yıl boyunca yapılan ilaçlama çalışmalarının nisan-kasım aylarında arttığına dikkat çeken Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Haşere Mücadele Şefliği ekipleri, yılbaşından bu yana yaklaşık 150 adet şikayet aldıklarını belirtti. Bütün şikayetlere 24 saat içinde mutlaka müdahale edildiğini aktaran ekipler, ?Vatandaşlarımızdan özellikle rekreasyon alanları, parklar ve bahçeler gibi alanlara yönelik şikayetler alıyoruz. Ekiplerimiz olay yerinde incelemelerde bulunuyor ve ilaçlama yapıyor. İnsanların yaşadığı alanlarda da uygulanabilen, Sağlık Bakanlığı tarafından onaylı kene ruhsatlı insektisit kullanıyoruz. Söz konusu şikayetler, yaz aylarında daha da artacaktır. Kene vakasıyla karşılaşanlar ya da şüphe duyanlar, zararlı ile temas etmeden belediyeye başvursunlar. Kene zararlısı tarafından ısırılanlar ise keneyi kendileri çıkarmaya çalışmadan en yakın sağlık kuruluşunda bir uzman tarafından çıkarılmasını sağlasınlar.? açıklamasını yaptı.

İzmir'de geçtiğimiz yıllarda gerek rutin kontroller gerekse şikayetler sonucu alınan ve Bölge Veteriner Araştırma Enstitüsü'ne gönderilen numunelerin hiçbirinde Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığına neden olan Hyalomma Marginatum türüne rastlanmadığı belirtildi. Alınan örneklerde daha çok Rhiphicephalus sanguineus türü (halk arasında köpek kenesi olarak bilinen tür) ile tavşan kenesi, kaplumbağa kenesi ve sığır kenesi denilen türler tespit edildi.

Vatandaşlardan 2009'da gelen 10 bin 855 şikayetten 2 bin 612'sinde, 2010 yılındaki 11 bin 310 şikayetten bin 54'ünde kene belirlendi. 2011 yılında müdahale edilen toplam 10 bin 789 şikayetin ise 906'sında kene vakasına rastlanarak, ilaçlama çalışması yapıldı.

Vatandaşlar, İzmir Büyükşehir Belediyesi haşere mücadele ekiplerine ulaşılabilecek şu numaralardan ulaşabiliyor:

457 19 90-91 (Hafta içi mesai saatleri içinde aranabilir)

293 13 14 Merkez 1 (Telsiz Merkezi) (Hafta içi mesai saatleri dışında ve hafta sonu 24 saat aranabilir)

441 05 20 (Hafta sonu 24 saat aranabilir)

445 66 55 (Hemşehri İletişim Merkezi - 7 gün 24 saat aranabilir).

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber