UNESCO Kültür Mirası Listesi'ne başvuru sayısı 18'den 38'e çıktı

Türkiye'den UNESCO'nun Dünya Kültür Mirası Listesi'ne başvuran eser sayısının 18'den 38'e yükseldiği belirtildi.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 25 Mayıs 2012 15:04, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdür Yardımcısı Serhad Akcan, haziran ayında yapılacak toplantıda listeye girmesini bekledikleri eserler olduğunu söyledi.

UNESCO Türkiye Milli Komitesi, Bursa Büyükşehir Belediyesi'nin katkıları ile Merinos Atatürk Kongre Kültür Merkezi'nde toplandı. Toplantının açılışında konuşan Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdür Yardımcısı Serhad Akcan, Dünya Kültür Mirası Listesi'nin önemine değindi. Adaylık başvurularında hazırlıkların çok iyi yapılması gerektiğini belirten Akcan, çalışmalar hakkında bilgi verdi.

Türkiye'nin 2009 yılında 18 adayla UNESCO'ya başvurusunun bulunduğunu dile getiren Akcan, şöyle devam etti:

?Selimiye Camii ve Külliyesi'nin 2011 yılında listeye dâhil edilmesinden sonra Sayın Bakanımızın da tamamını izlediği çalışmalardan sonra 18 olan aday listesi 38'e çıkmış durumda. Bursa'dan Cumalıkızık'ın da 2010 yılında yer aldığı bu liste için bugün belki de aday listeden listeye alınması için de bir çalışma enerjisi göstereceğiz. UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi'ne 2010 yılında dâhil edilen Çatalhöyük ile ilgili hazırladığımız ve 2011 Ocak ayında sunduğumuz dosyamızın Haziran 2012'de gerçekleştirilecek olan 36. Dönem Dünya Miras toplantısında değerlendirilmesinden de iyi sonuçlar bekliyoruz. Dilerim bu sonuçlar emeklerimizi boşa çıkarmaz.?

Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe ise Bursa'nın tarihi değerlerini ayağa kaldırmak için yoğun bir çaba içerisinde olduklarını ifade etti.

Bu kapsamda şehirde Dünya Mirası Listesi'ne girecek çok eser bulunduğunu vurgulayan Altepe, ?Bursa'da da bizim dünya mirası listesine sokmak istediğimiz şehrimizin kalbi, hanlar bölgesidir. Burası Bursamızın en önemli bölgesi. Kırsal yerleşim örneği Cumalıkız da Osmanlı'nın ilk döneminin Bursa'daki ilk yerleşim yeridir. Bu iki konuda adaylığa başvurmuş bulunuyoruz. İnşallah bu güzel iki değerimizi geleceğe birlikte taşıyacağız.? dedi.

UNESCO Türkiye Milli Komisyonu (UTMK) Somut Kültürel Miras İhtisas Komitesi Başkanı Prof. Dr. Gül İrepoğlu da bir ören yeri için alan yönetim planının doğru biçimde hazırlanıp doğru biçimde uygulanmasının abu hayat niteliğinde olduğunu dile getirdi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber