Müdürlüğe Atamada Cinsiyet Ayrımı Yapılamaz

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 20 Haziran 2005 10:08, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Milli Eğitim Bakanlığına bağlı okullara nasıl müdür atanılacağı "Milli Eğitim Kurumları Yöneticilerinin Atanma ve Yer Değiştirme Yönetmeliği"nde belirlenmiştir. Ancak geçen yıl sitemizde yayımlanan haberleri okuyan ziyaretçilerimiz, Osmaniye İl Milli Eğitim Müdürlüğünün kurmuş olduğu komisyonunun erkek müdür yardımcısının aynı okula müdür olarak atanma talebinin, bayan olduğu gerekçesiyle reddeleceğini hatırlayacakladır. Konu geçen yıl yargıya taşınmış olup, yürürlüğü durdurma talepli açılan dava idare mahkemesinde reddilmiş ama itiraz edilen davada, Bölge İdare Mahkemesi davacı lehine karar vermiştir. Kararı görmek için başlığa tıklayın.

DAHA ÖNCE YAYIMLADIĞIMIZ HABERLER

http://www.memurlar.net/haber/11617/
Kız meslek lisesi müdür vekiline cinsiyet ayrımcılığı uygulanıyor

http://www.memurlar.net/haber/13923/
Osmaniye İl Milli Eğitim Müdürlüğü hata yapıyor

BÖLGE İDARE MAHKEMESİNİN KARARI

T.C.
ADANA
BÖLGE İDARE MAHKEMESİ

Y.D. itiraz No: 2005/680

DAVACI VE YÜRÜTMENİN DURDURULMASI İSTEMİ HAKKINDA VERİLEN KARARA İTİRAZ EDEN: Fazıl Döğüşçü

VEKİLİ : Av. Muhsin Özkale
İnönü Caddesi Semih işhanı K:2, No;61 - Seyhan/ADANA

KARŞI TARAF : Osmaniye Valiliği - OSMANİYE

İTİRAZIN ÖZETİ : Osmaniye İli Kadirli Kız Meslek Lisesi Müdür Yardımcısı olarak görev yapan davacının, aynı okula Müdür olarak atanması yönündeki talebinin reddine ilişkin Osmaniye Valiliği il Milli Eğitim Müdürlüğünün 22.11.2004 günlü, 22484 sayılı işleminin iptali ve yürütmenin durdurulması isteğiyle açılan davada; Adana 2. İdare Mahkemesince yürütmenin durdurulması isteğinin reddi hakkında verilen 14.04.2005 günlü E2005/280 sayılı kararın; 2577 sayılı idari Yargılama Usulü Kanununun 27. maddesinin 6. fıkrası uyarınca itirazen kaldırılması istenilmektedir.

TÜRK MİLLETİ ADINA

Hüküm veren Adana Bölge İdare Mahkemesince dava dosyası ve itiraz dilekçesi incelenerek İşin gereği görüşüldü;

Dâva, Kadirli Kız Meslek Lisesi Müdür Yardımcısı olan davacının, aynı okul Müdürlüğüne atanma talebinin reddine ilişkin 22.11.2004 günlü 22484 sayılı Osmaniye Valiliği İl Milli Eğitim Müdürlüğü işleminin iptali ve yürütmenin durdurulması istemiyle

11 Ocak 2004 tarihli 25343 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak aynı gün yürürlüğe giren Milli Eğitim Kurumları Yöneticilerinin Atanma ve Yer Değiştirme Yönetmeliği ' nin 7. maddesinde, yönetici olarak atanacaklarda aranacak genel şartlar, 8. maddesinde "Müdür olarak atanacaklarda aranan özel şartlar" belirtilmiştir.

Anılan Yönetmeliğin, gerek 02.12.2004 tarihli Resmi Gazetede Yayımlanarak aynı tarihte yürürlüğe giren değişik 22. maddesinde, gerekse değişiklik öncesi halinde Müdürlüğe atama için duyuru ve atama konularında gerekli düzenlemelere yer verilmiştir.

Bu Yönetmeliğin Müdürlüğe atanacak kişilerde aranılacak şartlar, Yönetici Değerlendirme Formu üzerinde yapılacak değerlendirmeler ve başvuran ilgililerin atanmaları hususlarını düzenleyen maddeler birlikte değerlendirildiğinde, Müdürlüğe başvuru sahipleri arasında veya okul türü ve tipine göre de olsa müracaatçılar arasında, yada atanacaklar arasında bayan başvuru sahibi olması koşulunun getirilmediği, bu konuda bayan olan başvuru sahibinin de öncelikle atanacağı yada, başvuranlar arasında bayan olmadığı takdirde ilan edilerek istekte bulunulan okul müdürlüğü kadrosuna atama yapılmayacağı yolunda herhangi bir düzenleme getirilmediği gibi bu konuda idareye atama yapıp yapmama konusunda takdir hak ve yetkisinin verilmediği, Müracaatçılar arasından, yönetmelikte öngörülen kurallara ve değerlendirme yöntemine uyularak, başvuru sahipleri arasından, hak eden ilgili başvuru sahibinin atanması yoluna gidilmesi gerekmektedir.

Dava dosyasının incelenmesinden, Osmaniye Kadirli Kız Meslek Lisesi müdür yardımcısı olan davacının münhal bulunan Kadirli Kız Meslek Lisesi Müdürlüğünü atanma talebinde bulunduğu, Sınav ve Değerlendirme Komisyonunca müracaatının kabul edildiği, 310 puan aldığı, diğer iki başvuru sahibinin ise 265 ve 257 puan aldığı halde davacının atamasının yapılmaması üzerine bakılan davanın açıldığı anlaşılmaktadır.

Dava konusu işlemde, Kadirli Kız Meslek Lisesi Müdürlüğüne atama yapılmaması nedeni olarak, bayan aday olmamasının gerekçe gösterildiği, bu haliyle anılan Yönetmelikte öngörülmeyen bayan aday olma koşulu getirilmekle idarece hukuka aykırı işlem tesisi yoluna gidildiğinden, İdare Mahkemesince dava konusu işlemin yürütülmesinin durdurulması gerekirken, yürütmenin durdurulması isteminin reddi yolunda verilen kararda hukuki isabet görülmemiştir.

Açıklanan nedenlerle, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kânununun 27/2. maddesinde öngörülen koşullar birlikte gerçekleştiğinden, itirazın kabulüne, itiraz konusu Adana 2,İdare Mahkemesinin 14.04.2005 günlü E;2005/280 sayılı kararının kaldırılmasına, dava konusu işlemin teminat aranılmaksızın yürütülmesinin durdurulmasına, kararın taraflara tebligatının Mahkemesince yapılmasına 05.05.2005 gününde oybirliğiyle karar yerildi.

BAŞKAN V. ÜYE ÜYE
Gürol UÇANKALE Yaşar ERDEM Mustafa ARSLAN
26421 32679 38009

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber