Özdere ve Doğanbey arıtma tesislerinde çalışmalar sürüyor

İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından kentin turistik yerleşimlerinden Özdere ve Gümüldür ile Seferihisar'a bağlı Ürkmez, Doğanbey ve Payamlı bölgelerinde başlatılan atıksu arıtma tesisi kurma çalışmaları devam ediyor.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 26 Mayıs 2012 11:41, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

18.2 milyon liralık yatırımın öngörüldüğü Özdere Arıtma Tesisi inşaatının yüzde 65 oranında tamamlandığı, Doğanbey arıtmasında da betonarme inşaatların yüzde 80'inin tamamlandığı belirtildi.

Çevre ilçelerde arıtma yatırımlarını tamamlayan İzmir Büyükşehir Belediyesi İZSU Genel Müdürlüğü, geçen yıl yapımına başladığı Özdere ve Doğanbey arıtma inşaatlarını da sürdürüyor. Özdere'nin Kesre mevkiinde inşa edilen Gümüldür ile Özdere bölgesinin evsel atıklarını arıtacak Özdere Arıtma Tesisi'nin ağustos ayında tamamlanması hedefleniyor. 125 bin kişinin evsel atığını arıtacak ileri biyolojik atıksu arıtma tesisinde ayrıca koku giderim sistemi de yer alacak. Tesisin hizmete girmesi ile foseptiklerle toplanarak alıcı ortama verilen evsel atıklar biyolojik arıtmadan geçirilmiş olacak. İZSU tesis için 8 milyon 987 bin liralık yatırım yaptı.

Seferihisar'a bağlı Ürkmez, Doğanbey ve Payamlı bölgelerinin evsel atıklarını biyolojik arıtmadan geçirecek şekilde planlanan Doğanbey Atık Su Arıtma Tesisi'nin de betonarme inşaatlarının yüzde 80'i tamamlandı. Tesis, Doğanbey-Payamlı-Ürkmez yerleşimlerinin yaz ve kış nüfusu dikkate alınarak birbirine paralel iki hattan oluşacak. Azot ve fosfor giderimi yapılacak tesiste koku giderim üniteleri de yer alacak. Tesise gelen ham atıksu, çeşitli ızgaralardan geçerek sonrasında havalandırmalı kum ve yağ tutucuda işlem görecek. Ardından içerdiği fosfor arıtılacak, uzun havalandırmanın yapıldığı aktif çamur ünitesinde arıtma işlemi yapıldıktan sonra çöktürme işlemi uygulanacak ve ultraviyole ile dezenfekte edilerek doğaya verilecek. 9 milyon 250 bin liralık yatırımla geçtiğimiz yıl haziran ayı sonunda yapımına başlanan tesisin inşaatı ağustos ayında tamamlanacak. Tesis, 125 bin kişiye hitap edecek ve günlük 25 bin metreküp atık suyu arıtacak kapasitede olacak.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber