TOKİ herkesi evlendirecek

Haber Giriş : 20 Haziran 2005 07:12, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

TOKİ, Habitat Gündemi'nin ana temalarından olan, ?Herkese Yeterli Konut' ilkesiyle faaliyetlerine hız verdi. Herkesi ev sahibi yapmayı hedefleyen TOKİ, yıl sonuna kadar 150 bin konutun daha temelini atacak...

BUGÜNE kadar milyonlarca vatandaşı evsahibi yapan Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ), konut seferberliği çalışmaları kapsamında 2005 yılı sonuna kadar 150 bin konutun daha inşaatına başlayacak. 81 il merkezi ile bu illere bağlı ilçelerle birlikte 350 noktada 2007 sonuna kadar 250 bin konut yapımını hedefleyen TOKİ, herkesi evsahibi yapmayı planlıyor. Bu kapsamda 17 Haziran itibariyle 68 ili kapsayan 171 bölge ve 220 şantiyede toplam 110 bin konutun ihalelerini tamamladı. Bununla bilikte 94 bölgede, yaklaşık 47 bin konutun inşaatı da ihale aşamasına geldi.

KONUTLAR BİTİYOR

BU konutlardan 14 bin tanesinin inşaatını bitirerek anahtarlarını sahiplerine teslim eden Toplu Konut İdaresi, 10 bin konutun inşaatını birkaç ay içinde bitirecek. 2005 sonuna kadar 31 bin konutun daha tamamlanmasıyla birlikte bu yıl içinde toplam 54 bin konut yeni sahiplerine kavuşacak. Konut üretim faaliyetlerinin yanı sıra kooperatiflere, belediyelere ve şehit ailelerine kredi desteği de sağlayan TOKİ, bu çalışmasıyla da ülkenin konut ihtiyacının en aza inmesine katkı sağlıyor. Bu kapsamda Ocak 2003'ten itibaren verilen kredilerle 31 bin konut bitirilirken, 12 bin konuta ise halen kredi desteği sürüyor.

ÇEVREYE ÖNEM

SADECE konut yapmayan, yaşanabilir yerleşim birimleri oluşturmayı da hedefleri arasında sayan TOKİ, konutlarla birlikte projelendirilen sosyal donatılar kapsamında; ilköğretim okulları, spor salonları, karakol, çarşı, kütüphane, sağlık ocağı, ticaret merkezi ve camii gibi yaşam alanlarının kurmayı da ihmal etmiyor. Yine TOKİ uygulamalarında gözönünde bulundurulan noktalardan birisi de yeşil alanlara verilen önem. TOKİ'nin çevre düzenleme işleri kapsamında yaptığı yaklaşık 1 milyon ağaç dikimi ve 1.5 milyon çalı peyzajı bulunuyor.

DÖNÜŞÜM ZAMANI

YİNE Hükümetin Acil Eylem Planı'nda yer alan Gecekondu Dönüşüm Programı kapsamında belediyelerle işbirliği yapan TOKİ, Cumhuriyet tarihinde örneği daha önce görülmeyen büyük çaplı ve hızlı bir kentsel dönüşüm çalışmasına start verdi. Bu kapsamda 57 noktada yaklaşık 28 bin konutluk gecekondu dönüşüm çalışmaları başlatılarak, ilk etapta 28 belediye ile 24 bin konutluk protokoller imzalandı ve inşaatlara vakit geçirilmeden başladı.

star

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber