Güney Kore'ye Osmanlı çeşmesi yapılacak

Türkiye ile Güney Kore arasındaki dostluk Osmanlı çeşmesi ile güçlenecek.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 27 Mayıs 2012 14:33, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Güney Kore'nin Gyeongsangbuk-do Valisi Kim Kwan Yong'u Bursa'da ağırlayan Vali Şahabettin Harput, bu şehrin önemli bir meydanına Osmanlı çeşmesi yapacaklarını söyledi.

Güney Kore'nin Gyeongsangbuk-do Valisi Kim Kwan Yong ve beraberindeki heyet Bursa Valisi Şahabettin Harput'u tarihi binada ziyaret etti. Vali Harput, Yong'un davetlisi olarak geçen yıl Güney Kore'ye gittiğini hatırlatarak, Güney Kore ile Türkiye arasında ekonomik, kültürel, ticari açıdan çok güçlü bağların olduğunu ifade etti. Gyeongsangbuk-do'dan gelen heyetin, başka ülkelerden alacakları hammaddeleri Türkiye'den temin etmeyi düşündüğünü belirten Harput, şunları kaydetti: ?Bu durum bizim için çok önemlidir. Güney Kore ile bizim asırlar öncesine giden bir ilişkimiz var. Güney Kore'nin çelikte, otomotivde, elektronikte çok önemli bir yerde olduğunu biliyoruz.?

Gyeongsangbuk-do şehri ile Bursa arasında çok sayıda benzerlikler bulunduğunu belirten Vali Harput, şöyle devam etti: ?Gyeongsangbuk-do Valisi ile iki konu hakkında mutabık kaldık. Bunlardan bir tanesi şimdi imzalayacağımız protokolle tarımsal işbirliği konusu. Güney Kore'de ve Gyeongsangbuk-do'daki tarım araştırmalarının ve bu yönde yapılan çalışmaların çok iyi olduğunu biliyoruz. Bursa'da da bu konuda çok iyi gelişmeler var. Gerek üniversitemizin gerekse Tarım İl Müdürlüğümüzün karşılıklı gidiş gelişleriyle tarımsal alanda işbirliği yapmasını istiyoruz. İkinci olarak, Gyeongsangbuk-do ili başka bir yere taşınıyor. Vali Yong, bize yeni taşınacak ilin önemli bir meydanında Osmanlı çeşme ve şadırvanı yapmak üzere bize yer tahsis ettiler. Böylece kardeşlik ve dostluk ilişkilerini özel bir yapıyla süslemiş olacağız.?

Konuk Vali Kim Kwan Yong da Türkiye'nin 60 sene önce, Kore Savaşları'nda asker gönderdiği hatırlatarak, şunları söyledi: ?O yüzden biz kanla bağlanmış bir ilişki içerisindeyiz. Buraya gelerek Bursa'nın görkemli tarihe sahip olduğunu anladım. Tarım ve fen alanında görüşmeler çerçevesinde, birbirimize yarayan işbirliklerinin yapılmasını diliyorum.?

Yong, Gyeongsangbuk-do Valiliği olarak 10 Kore gazisinin torunlarını Kore'ye davet ettiklerini, onlara Kore'yi yakından tanıma fırsatı sunacaklarını belirtti.

Konuşmaların ardından tarım işbirliği protokolü imzalandı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber