Erdil davasında Maliye'den TSK'ya suçlama

Haber Giriş : 20 Haziran 2005 13:18, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Eski Deniz Kuvvetleri Komutanı emekli Oramiral İlhami Erdil'in eşi Füsun Erdil'in vazo davasında, memurlarının yargılanmasına izin vermeyen Maliye Bakanlığı, Türk Silahlı Kuvvetleri'ne (TSK), "Memurumuzu yanılttınız" suçlamasında bulunuldu.

İlhami Erdil'in eşi Füsun Erdil ile Deniz Kuvvetleri Komutanlığı (DKK) Satın Alma Komisyonu başkan ve üyelerinin yargılandığı davada, iddianamede adı geçen memurların yargılanmasına, Maliye Bakanlığı izin vermemişti.

İTİRAZ HAKLARI YOKTU

Deniz Kuvvetleri Komutanlığı'na, Maliye Bakanı Kemal Unakıtan'ın imzasıyla gönderilen yazıda, satın almaya esas olacak bedel tahminlerinin idare tarafından yapılması gerektiği belirtilerek, bu nedenle ihale komisyon üyeleri Maliye temsilcilerinin idarece yapılan bedel tahminine bir aşırılık görmeden itiraz etme haklarının bulunmadığı belirtildi.

Yazıda, ihale komisyon kararlarının ita amiri onayı olmadan icrai bir nitelik taşımadıkları belirtildi.

UNAKITAN HÜKMÜ VERDİ

Unakıtan yazısında, henüz yargı kararıyla kesinleşmeyen iddialara yer vermesi dikkat çekti. Yazıda, asker personelin, fiilen toplanmayıp karar aldığı, Maliye üyelerinin teklif değerlendirme ve komisyon kararlarını komisyonun idare üyelerinin imzalarından sonra, teklif mektuplarını görmeden imzaladıkları anlatıldı.

Askerin, sözü geçen dönem içinde, satın alma kararı verilen hiçbir mal için istekli firmalardan yazılı teklif istemediği, mal ve hizmet sağlamaya istekli firmaların hiçbir zaman ihale komisyonu huzurunda pazarlık yapmak üzere davet edilmedikleri belirtildi.

Yazıda, firmaların fiyat tekliflerini ticari unvanlarını taşıyan teklif mektupları yerine muhtemelen idare tarafından hazırlanmış malzeme listelerine kaşe basmak suretiyle verdikleri, malzeme listeleri içeriği her bir mal için fiyat yazılmadığı, bunun yerine liste içeriği malzemeler için toplu olarak bir fiyat yazıldığı belirtildi.

Unakıtan, askeri personele bu suçlamaları yönelttikten sonra, "Maliye temsilcisi komisyon üyelerinin bu tür teklif mektuplarını görmedikleri için usulsüz iddiasında bulunamayacakları, ihale usulünün ita amiri tarafından belirlendiği ortadadır" dedi.

ASKER YAPTI, MEMUR ONAYLADI

Unakıtan yazısında, "Pazarlık usulü ile ihale yöntemiyle satın alma işlemleri ile ilgili evraklar İkmal Kısım Amiri Binbaşı Tanju Türk ile Başçavuş Nejat Esendemirci tarafından hazırlandığından, bu kişilerin tüm işlemleri ihale ve muayene komisyon üyelerine yeterli bilgi vermeden sadece evrakları imza ettirmek suretiyle tamamladıkları, satın alma faaliyetlerinin hiçbir aşamasına komisyon üyelerinin katılmadığı anlaşılmıştır. Bu nedenle, memurumuz yargılanamaz" ifadelerine yer verdi.

DAVALARI DÜŞTÜ

Maliye Bakanlığı'nın, yargılama izni vermemesi üzerine sanıklar Pakize Özcan, Şerif Mehmet Aktürk, Turgut Marancı ve Cumhur Vardar hakkındaki dava düşmüştü.

hürriyet

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber