YÖK Başkanı Gürüz ve Rektörlerin, Kara Kuvvetleri Komutanını ziyaretinde konuşulanlar netleşmeye başladı.

Haber Giriş : 12 Eylül 2003 09:17, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
YÖK Başkanı Gürüz ve Rektörlerin, Kara Kuvvetleri Komutanını ziyaretinde konuşulanlar netleşmeya başladı.

Üniversitelerdeki irticai faaliyetler konusundaki hassasiyetiyle tanınan Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Aytaç Yalman, üniversitelerde tasfiye öngören yasa taslağı ile ilgili endişelerini ileten rektörlere, ??Biliyoruz ve izliyoruz'' mesajı verdi.

Orgeneral Yalman, ??Taslağı kabul etmemiz mümkün değil'' diye yakınan rektörlere, ??Siz, Türkiye Cumhuriyeti'nin vazgeçilmez ilkelerine sahip çıkan üniversitelerin rektörlerisiniz. Türkiye Cumhuriyeti'nin temel felsefesinden taviz vermeyin'' dedi.

Milli Eğitim Bakanlığı'nın hazırladığı Yükseköğretim Yasa taslağını, ?kabul edilemez' ilan ederek, hükümetle yeni bir taslak için diyalog sürecine giren rektörler, ?Türk yükseköğretiminin geleceği için destek arama' girişimleri çerçevesinde Cumhurbaşkanı ve Başbakan'dan sonra, önceki gün de MGK'nın en eski üyelerinden Yalman ile görüştüler.

1 AY ÖNCE RANDEVU
Yalman'ın bir ay önce YÖK Başkanı Prof. Dr. Kemal Gürüz'ü arayıp, ??Sizi ve rektörlerimizi bekliyorum'' diye verdiği randevu çerçevesinde gerçekleştirilen zirveden, ?kararlılık' çıktı. Gürüz ile Ankara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nusret Aras, Gazi Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Rıza Ayhan, Kocaeli Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Baki Komsuoğlu, Osmangazi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necat Akgün, Başkent Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Haberal, Selçuk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Abdurrahman Kutlu, Kırıkkale Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Tahsin Nuri Durlu'nun katıldığı zirve 3 saat sürdü. Harp okullarıyla sürdürdükleri dayanışma için teşekkür eden Yalman, daha sonra rektörlerin taslak hakkındaki görüşlerini dinledi.

TASLAK ENDİŞE VERİYOR
Taslakla ilgili eleştirileri ve endişelerini Yalman'a yineleyen rektörler, üniversitelerin içinde bulunduğu sıkıntıları da anlattılar. Bir rektörün, hakkında ??Taslağı, satır satır incelediği belli'' dediği Yalman'ın, taslaktan kendilerinin de endişe duyduğunu dile getiren ifadeler kullandığı belirtildi. Üniversitelerin sorun ve sıkıntılarını izlediğini vurgulayarak, bunların MGK'nın gündeminde olduğunun altını çizen Yalman, taslakta üzerinde en çok durduğu hususların, rektörleri de endişelendiren hükümler olduğuna işaret etti.

UZLAŞMA İDDİALARINA YANIT
Taslağın neden olacağı sıkıntıları rektörlerle paylaşan Yalman, hükümetle üniversite arasında kamuoyuna ?uzlaşma' olarak yansıyan gelişmelere yanıt arayınca, rektörler, ??Uzlaşma, ?kabul edilemez' diye altını çizdiğimiz taslak üzerinde değil, diyalog sürecinin başlaması ve sürmesi için'' açıklamasında bulundular. Rektörler ayrıca, ??Türkiye'nin ve Türk yükseköğretiminin geleceği için daima temkinliyiz'' vurgulamasını yaptılar.

SICAK UĞURLAMA
Bu çerçevede, irticai faaliyetlerin de gündeme geldiği zirvede, Yalman, rektörleri, ??Gelişmeleri izleyeceğim. Görüşelim hocalarım'' diye uğurladı.

hürriyet

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber