Aşut: Tartışmaları bırakıp kentsel dönüşümü bitirmeliyiz

Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Şerafettin Aşut, tartışmaların kimseye faydası olmayacağını belirterek, Mersin'in imar planlarını yapıp kentsel dönüşümü çok kesin ve süratli bir şekilde tamamlaması gerektiğini söyledi.

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 29 Mayıs 2012 09:42, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

MTSO Başkanı Şerafettin Aşut, kentsel dönüşüm ve 1/100.000'lik Çevre Düzeni Planı ile ilgili İHA muhabirine açıklama yaptı. Mersin'deki kentsel dönüşüm tartışmalarının devam etmesinin hiç kimseye faydası olmayacağına dikkat çeken Aşut, şu anda en önemli konunun 1/100.000'lik Çevre Düzeni Planı'nın iptal edilmesi olduğuna işaret etti. Bu nedenle Mersin'in önüne imar planlarıyla ilgili bir projeksiyon koyamadıklarının altını çizen Aşut, ?Mersin eğer bir dünya kenti olacaksa, büyük bir ihracattan bahsediyorsak, yurt dışından gelecek yatırımcılardan bahsediyorsak, bu işi bizim çoktan bitirip yolumuza dönmemiz lazımdı. Şimdi bir yatırımcı geldiği zaman ben yer gösteremiyorum. Peki, biz nasıl kalkınacağız, nasıl zenginleşeceğiz, burada biz bunu nasıl tetikleyeceğiz? Onun için kesin bizim imar planlarını yaptıktan sonra kentsel dönüşümü çok kesin ve süratli bir şekilde bitirmemiz gerekiyor ki, bu konuda olumlu adımlar atıldı. Herkesin bu konuya destek vermesi lazım? dedi.

?RANT, ORADAKİ İNSANLARLA PAYLAŞILMALI?

Kentsel dönüşümde bir rant olduğunu dile getiren Aşut, o rantın o bölgede yaşayan insanlarla paylaşılması gerektiğine de vurgu yaptı. Rantın paylaşımının olumlu sonuç doğuracağını kaydeden Aşut, beklentisinin bu yönde olduğunu ifade etti. Kentsel dönüşümün Mersin'in doğusundan mı merkezdeki mahallelerden mi başlaması gerektiği yönündeki tartışmaları da değerlendiren Aşut, ?Bir yerden başlamak lazım. Bence şu andaki doğudan başlama projesi en doğru projeksiyondur. Çünkü orada arsa üretmeyle ilgili ATAŞ Rafinerisi'nin bulunduğu yerdeki lojmanların değerlendirilmesi, orası yapıldıktan sonra diğer taraftaki insanlar oraya taşınırken modül modül bu kentin tamamına yayılacak zaten. Sadece o bölgede kalması doğru değil. Mersin Yapı Müteahhitleri Derneği'nin (MERYAP) sahil bandındaki evlerin inşaat kalitesi açısından çok sağlıksız olduğu ve sıkıntı olabileceği konusundaki açıklamasını dikkate almamız lazım. Ben buna katılıyorum. Şehrin her yerinde bunun yapılması lazım? diye konuştu.

Yerel yönetimlerin çok seri bir şekilde iyi bir imar planı çalışmasını yaparak, toplumun her kesimi tarafından önemli konuların işlenebileceği bir platform oluşturulması gerektiğini de söyleyen Aşut, o platformda bu sorunlar çözüldüğü takdirde Mersin'in daha çabuk zenginleşip, tırmanacağının altını çizdi.

?ÇEVRE DÜZENİ PLANI'NDA BEKLENTİMİZ YERİNE GELDİ?

1/100.000'lik Çevre Düzeni Planı'nın artık Mersin-Adana arasında yapılmasının da doğru bir pozisyona geldiğine vurgu yapan Aşut, ?Beklentimiz buydu zaten. 1/100.000'lik planın iptal edilmesinde MTSO'nun açtığı dava çok etkin bir rol almıştır ve plan yapım mantığına aykırı olduğu için zaten bu hale gelmiştir bu proje. Keşke böyle bir şey olmasaydı da Mersin daha seri hareket edebilseydi. Maalesef öyle düşünemedi insanlar ama bu sefer çok seri, çünkü herkesin elinde bir görüşü var. O görüşler o planın üzerine aktarıldığı zaman kent bütünüyle planlanmış olacak? ifadelerini kullandı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber