SSK'da denge bozuldu, Hazine'den yemeye başladı

Haber Giriş : 21 Haziran 2005 09:16, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

SSK, Hazine'den yemeye başladı. Kurum'un gelirleri maaş ödemelerinin sadece yüzde 90.6'sına yeterken, prim tahsilat oranı da yüzde 87'ye kadar düştü. SSK'da dengeleri bozan bu gelir kaybında prim affı bekleyen şirketlerin ödeme yapmaması etken oldu...

YENİ bir prim affıyla gündeme gelen SSK, Hazine'den, yani cepten yemeye başladı. Şirketlerin prim borçlarını ödemek yerine ödeme kolaylığı getirileceğine dönük beklenti içine girmelerinin de etkisiyle tahsilatta zorlanan SSK, bu yılın ilk 5 ayında sadece 7 milyar 910 milyon YTL tahsilat yapabildi. Buna karşılık SSK'nın sadece maaş ödemeleri için kasasından çıkan miktar 8 milyar 728 milyon YTL'yi buldu.

MAAŞLAR HAZİNE'DEN

İLK 5 ayda toplam prim tahsilatının emekli maaşlarını karşılama oranı ise yüzde 90.6'ya kadar düştü. Bu oran geçtiğimiz yılın ilk 5 ayında yüzde 97 seviyesindeydi. Aynı şekilde Kurum'un tahsilat oranında da yılbaşına göre büyük düşüş yaşandı. Ocak ayında tahakkuk eden her 100 liranın 96.49'u tahsil edilirken nisan ayında bu rakam yüzde 82.61'le en düşük seviyesine indi. 7 milyon 50 bin 882 sigortalının kayıtlı bulunduğu SSK, 4 milyon 170 bin kişiye emekli aylığı ödemesi gerçekleştiriyor.

YENİ DÖNEME KALDI

HÜKÜMET bir süre önce SSK ve Bağ-Kur prim affı konusunda çalışma başlatmıştı. Plan ve Bütçe Komisyonu'nda görüşülen ve yeni yasama döneminde Genel Kurul'a inecek olan prim borçlarının yeniden yapılandırılmasına ilişkin düzenleme, ?Bazı Kamu Alacaklarının Tahsil ve Terkinine İlişkin Kanun Tasarısı' içinde düzenleniyor. Daha önce 18 ay olarak belirlenen taksit döneminin kısa bulunması üzerine, 48 ay taksitlendirme süresi ve faizlerin TÜFE'ye endeksli hale getirilmesi kararı alınmıştı.

star

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber