İlk yeraltı trafo merkezi Sakarya'ya

Sakarya Elektrik Dağıtım A.Ş (SEDAŞ) ve Adapazarı Büyükşehir Belediyesi işbirliği ile Atatürk Bulvarı ile Milli Egemenlik caddesinin kesiştiği noktada yer alan beton köşk kabin şeklindeki trafo binası kaldırılıyor ve yerine yeraltı trafo binası yapılıyor.

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 29 Mayıs 2012 10:34, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Yeni tesis edilen yer altı trafo merkezinin diğer trafo merkezleri ile bağlatıları da sağlanarak aynı zamanda şehir merkezinde alternatif besleme de oluşturulacak. Adapazarı Büyükşehir Belediyesi ile SEDAŞ arasında yapılan protokol ile ilk yeraltı trafo binası yatırımı Sakarya'da bitme aşamasına getirildi. Sakarya Gar Meydanı'nın Atatürk Bulvarına yakın olan köşesinde, Gar Meydanındaki çevre düzenlemesi çalışmaları kapsamında inşaa edilen ve iç kısmı iş güvenliği açısından güvenli, modern modüler hücrelerle ve trafo kabini ile donatılan yeraltı trafo binasının içine, yukarıya doğru açılan kapağından merdivenlerle inilebilineceği öğrenildi. Modern yeraltı trafo binası tamamlandığında Sakarya ilk yeraltı trafo merkezini kazanmış olacak ve trafo binasının yeraltında olduğu, sadece yerin üzerinde gözüken havalandırma kapaklarından anlaşılabilecek.

Türkiye genelinde trafoların yeraltına konulması yönünde uygulanmaya başlanan bu yeni yöntem Sakarya da da ilk kez uygulanırken, SEDAŞ yatırım programı kapsamında iki tane trafo binasını da şehir merkezinde Atatürk bulvarında tesis edecek. Büyük şehirlerde elektrik dağıtım şebekesinden çekilen gücün karşılanabilmesi için ihtiyaç duyulan yeni trafoların merkezi yerlerde tesis edilebilmesi için yer bulma sıkıntısı yaşanırken, trafo binalarının yeraltına alınması ile yerden tasarruf sağlanıyor. Ayrıca görüntü ve şehir estetiği açısından daha düzgün alanların oluşturulmasına da katkı sağlanıyor. Yeraltı trafo merkezleri özellikle gelişmiş ülkelerde yaygın olarak kullanılıyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber