Artuklu Üniversitesi, Itrî'yi anacak

Büyük Türk bestekârı Buhûrîzâde Mustafa Itrî Efendi, Mardin Artuklu Üniversitesi'nde değişik etkinliklerle anılacak.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 30 Mayıs 2012 12:05, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Mardin Artuklu Üniversitesi Devlet Konservatuvarı tarafından bu yıl geleneksel '2. İfâde-i Merâm Konserleri' düzenlenecek. Etkinlik kapsamında, ölümünün 300. yılı münasebetiyle Buhûrîzâde Mustafa Itrî Efendi'yi anma etkinlikleri gerçekleştirilecek. 31 Mayıs Perşembe günü Artuklu Üniversitesi'nin konferans salonunda 'XVII. Yüzyıl Müziği ve Buhûrîzâde Mustafa Itrî' temalı sunumuyla başlayacak anma etkinlikleri, konser ve atölye çalışmalarıyla devam edecek.

17. yüzyılın en büyük Türk bestekârlarından biri kabul edilen Mustafa Itrî Efendi'nin Rast ve Segâh makamlarında eserlerinden oluşan konserini; kanun virtüözü bestekâr Ruhi Ayangil'in yönetiminde 'İfâde-i Merâm Dînî Musîkî Meşk Topluluğu' sunacak. Türk makam müziğinin cami ve tekke musikisi formlarını asıllarına ve üsluplarına uygun şekilde meşk edip konserler, görsel ve işitsel yayınlar yolu ile sergilemeyi amaçlayan atölye çalışmalarının da yapılacağı anma etkinliğinde Buhûrîzâde Mustafa Itrî Efendi bütün yönleriyle tanıtılacak.

UNESCO tarafından 2012'nin 'Itrî Yılı' olarak ilan edildiğini hatırlatan Mardin Artuklu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr Serdar Bedii Omay, ?Klasik Türk musikisi repertuvarının hazineler değerinde en yetkin eserlerini vermiş Itrî Efendi'nin üniversite olarak hatırlanmasına ve tanıtılmasına bir nebze de olsa katkıda bulunabilirsek ne mutlu bize. Tarihinden, kültürel ve sanatsal birikimlerinden kopuk yaşayan milletler geleceği inşa etmekte zorlanırlar.? sözleriyle etkinliğin önemine vurgu yaptı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber