Somuncu Baba ve Hulusi Efendi'ye uluslararası anma

Asırlar boyunca Osmanlı coğrafyasını etkileyen ve talebeler yetiştiren Somuncu Baba ile divan şairlerinden Mutasavvıf Es Seyyid Osman Hulusi Efendi, İstanbul, Bursa ve Malatya'nın Darende ilçesinde gerçekleştirilecek uluslararası sempozyumlarla anılacak.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 30 Mayıs 2012 13:24, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

İngiltere, Pakistan, Bosna Hersek, Azerbaycan, Özbekistan, Mısır, Suudi Arabistan ve Türkiye'den çeşitli üniversitelerde görev yapan bilim adamları, Somuncu Baba ve Hulusi Efendi'yle ilgili hazırladıkları çalışmaları paylaşacak. ?Gül ve Gönül Medeniyeti' başlığı adı altında gerçekleştirilecek sempozyumlarda, Somuncu Baba ve Hulusi Efendi'nin hayatlarından kesitler anlatılacak.

Hulusi Efendi Vakfı tarafından Holiday Inn Hotel'de gerçekleştirilen basın toplantısına katılan Tarihçi Resul Kesenceli ve Marmara Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Nihat Öztoprak yapılacak sempozyumlar hakkında bilgi verdi. Resul Kesenci, ?Bugün burada Somuncu Baba ve Hulusi Efendi'yi evrensel boyutta tanıtmak maksadıyla bir aradayız. 2 Haziran'da İstanbul Lütfi Kırdar Kongre Sarayı'nda sempozyumumuz olacak. Yurt içi ve yurt dışından çok sayıda tebliğcimiz katılacak. 8 ülkeden değişik akademisyenlerin katılımıyla Somuncu Baba ve Hulusi Efendi anlatılmaya çalışılacak.? dedi.

Kesenci, ?Somuncu Baba Hazretleri, Hacı Bayram Veli Hazretlerini, Hacı Bayram Veli ise Akşemseddin Hazretlerini yetiştirmiştir. Akşemseddin Hazretleri, Sultan Mehmet Han'ı yetiştirmiş ve ona yön vererek çağımızda önem arz eden İstanbul'un fethini gerçekleştirmiştir.? diye konuştu.

Osman Hulusi Efendi hakkında bilgi veren Nihat Öztoprak da ?Hulusi Efendi, son dönemde mükemmel ve mürettep bir divan oluşturmuş olan şairlerimizden biridir. Hulusi Efendi, geleneği devam ettiren şairler arasında müstesna bir yere sahiptir.? ifadelerini kullandı.

Somuncu Baba ve Hulusi Efendi'nin anlatılacağı sempozyumların ilki 2 Haziran 2012 günü İstanbul Lütfi Kırdar Kongre Sarayı'nda, ikincisi 9 Haziran 2012'de Bursa Merinos Kültür Merkezi'nde, üçüncüsü ise 23 Haziran 2012 tarihinde Malatya'nın Darende ilçesinde kapalı spor salonunda gerçekleştirilecek.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber