Büyükerşen'den Türkçe'nin çocuklarına tam not

10. Uluslararası Türkçe Olimpiyatları kapsamında 25 ülkeden 65 öğrenci Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen'i ziyaret etti.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 30 Mayıs 2012 14:36, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

10. Uluslararası Türkçe Olimpiyatları kapsamında 25 ülkeden 65 öğrenci Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen'i ziyaret etti. Öğrencilerin okuduğu şarkı ve şiirleri keyifle dinleyen Büyükerşen, öğrencilere tavsiyelerde bulundu. Büyükerşen, ?Türkçe'yi hayatları boyunca kullanabilmelerini de sağlarsak mesele kalmayacak. Bundan sonra da devam ettirebilmeliler. Çünkü dil nankördür. Sürdürmek lazım.? diye konuştu.

Bu yıl Türkiye'de 10'uncusu, Eskişehir'de ise ikincisi düzenlenecek olan Uluslararası Türkçe Olimpiyatları, 'İnsanlık El Ele, Bayram O Bayram Ola' sloganıyla düzenleniyor. Organizasyonunu Eskişehir Valiliği, Yunus Emre Kültür Sanat Sevgi ve Barışa Çağrı Derneği (YUSEV), belediyeler ve sponsorların üstlendiği program için 25 ülkeden 65 öğrenci Eskişehir'e geldi. Türkçe sevdalıları, kentin yöneticilerine ziyaretlerde bulundu.

Büyükerşen'i ziyaret eden guruptaki bir öğrencinin Nazım Hikmet'in ?Karlı Kayın Ormanı' türküsünü okuması duygulu anlar yaşanmasına sebep oldu. Öğrencilerle yakından ilgilenen Büyükerşen, onlara Türkçe'yi unutmamaları tavsiyesinde bulundu. Öğretmenleri ve öğrencileri tebrik eden Büyükerşen, ?Türkçe'yi hayatları boyunca kullanabilmelerini de sağlarsak mesele kalmayacak. Bundan sonra da devam ettirebilmeliler. Çünkü dil nankördür. Sürdürmek lazım. Türkçe'yi sürdürebileceği olanağı onlara sağlamak lazım. Sık sık Türkiye'ye gelmelerini sağlamak lazım.? diye konuştu.

Tek tek öğrencilerle vedalaşarak hediyelerini veren Büyükerşen, olimpiyat komitesi ile hatıra fotoğrafı çektirdi.

Öğrenciler daha sonra Eskişehir Ticaret Odası Başkanı Harun Karacan'ı ziyaret etti. ETO meclis salonunda öğrencilerle bir araya gelen Karacan, Türkçe sevdalılarının Türkçe'ye kattıkları değerin oldukça önemli olduğunu vurguladı. ?Yapılan Türkçe Olimpiyatları ile bizlerde Türkçe'nin değerini, kıymetini bir kez daha anlamış olduk.? diyen Karacan, öğrencilere bir dizi soru yöneltti. İlk olarak ?Türkçe öğrenmek hayatınızda ne değiştirdi? diye soran Karacan'a Arnavutluk'tan Xhorda Kaliqi isimli öğrenci, okuduğu okuldaki öğretmenlerin konuştuğu Türkçe'yi öğrenmek için can attığını ve Türkçe konuşarak bugün Türkiye'de olmaktan dolayı büyük mutluluk duyduğunu ifade etti. Karacan'ın ?Türk denildiğinde aklınıza ilk neler geliyor?' şeklindeki sorusuna, Gürcistan'dan Leyla Kurbanova, ?Türk ve Türkiye denildiğinde ikinci memleketimiz, sevgi ve hoşgörünün olduğu insanlar geliyor.? şeklinde cevapladı. Karacan, verilen cevaplar üzerine oldukça memnun olduğunu dile getirdi.

Öğrenciler son olarak Eskişehir Valiliği'ni ziyaret etti. Meclis salonunda Vali Yardımcısı Nurullah Naci Kalkancı ile biraya gelen olimpiyat komitesi, programda seslendirecekleri birkaç şarkıyı Vali Yardımcısı için okudu. Öğrencilerle Türkçe olarak konuşmanın oldukça gurur verici olduğunu belirten Vali Yardımcısı Kalkancı, ?Osmanlı asırlarına sanki geri dönmüş gibi hissettim. O zamanlarda da dünyanın her yerinde Türkçe konuşuluyordu. Bu işi organize eden arkadaşlarımız çok büyük hizmetler yapıyor. Bütün dünya ile bizi kaynaştırıyorlar, bir araya getiriyorlar.? diye konuştu.

Daha sonra Vali yardımcısı ve olimpiyat öğrencileri Vilayet Meydanı'nda bulunan Yunus Emre'nin ?Sevelim sevilelim' dizelerinin yer aldığı dünya haritasının önünde hatıra fotoğrafı çektirdi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber