İyi öğretmene iyi maaş

Haber Giriş : 13 Eylül 2003 07:09, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
İyi öğretmene iyi maaş

??Öğretmenliği kademelendireceğiz. Önce 'stajyer öğretmen' olacak. Sonra sınavla 'öğretmen', belli bir süre sonra 'uzman öğretmen' ve sonunda da 'başöğretmen' olacak. Her kademede maaşlar artacak.'

Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, yeni öğretim yılı başlarken iyi öğretmene daha yüksek maaş vaat etti. Öğretmenlere kademelendirme uygulanacağını anlatan Çelik, kendini yenileyenlerin belirli dönemlerde yapılacak sınavı aştıklarında, bunun maaşlarına da yansıyacağını söyledi. İşte Bakan Çelik'in değerlendirmeleri...

Öğretim yılı başlıyor, dersler boş geçecek mi?

Bizde aslında kağıt üzerinde, norm kadro yapısına göre 60 bin öğretmen açığımız var. Oysa gerçekte bir yerlerde fazlalıklar var. İlk ve ortaöğrenimde 13.5 milyon öğrencimiz var. 631 bin öğretmen ders veriyor. Öğretmen başına 20 öğrenci düşüyor. Bu Avrupa standardı hatta üzerindedir.

30 BİN ÖĞRETMEN ATIL
Peki öğretmensiz sınıflar, boş dersler nereden çıkıyor?
Atamalardaki sıkıntı, birikme ve yığılmadan dolayı bazı yerlerde fazlalık var. Örneğin, Akşam Sanat Okulu vs. adıyla Ankara'da okullar var. Adı okul. Öğrencisi yok. Buralara binlerce atama yapılmış. Filanın hanımı, amcasının oğlu, kızı. Eş durumundan gelmiş. Eşi bir yargı mensubu. Bir çeşit öğretmen depoları olarak kullanılıyor. Biz bu depo zihniyetine son vereceğiz. Bunları dağıtacağım, bir gürültü de ondan kopacak. Birikim ve bilgisinden bu sıkıntılardan dolayı yararlanamadığımız 25-30 bin öğretmen var. Sadece Ankara'da 3-4 bin fazla öğretmen var. Biz hep diğerlerine uyuyuyoruz. Adalet teşkilatına, polis teşkilatına, maliyeciye uyuyoruz da, uyuyoruz.

Artık öğrenci teknolojiyi, interneti kullanıyor. Öğrenci öğretmenin ilersinde.

Doğru. Yeni alacağımız öğretmenlerde bazı ekstra özellikler isteyeceğiz. Kesinlikle bilgisayar teknolojisi ile tanışmamış öğretmen atamayacağız. Bu Türkiye'nin olmazsa olmazdır.

İNGİLİZCE AÇIĞI
Bakanlığınızın her alanda öğretmen kadrosu tamam mı?

16 bin İngilizce öğretmen açığı var. İngiliz dili ve edebiyatı mezunu, öğretmenlik niteliğini taşıyan taş çatlasa 1000 kişi buluruz. Bilgisayar ve İngilizce konusunda Maliye Bakanlığı ile görüşeceğim, usta öğreticiliğin bu alanlarda da uygulanmasını istiyoruz. Aksi takdirde, bizim piyasadan alacağımız bu vasıfta öğretmen yok.

ŞİDDETLE EĞİTİM OLMAZ
Türkiye'nin bazı yerde öğretmenler çocuğa şiddet uyguluyor.

Şiddetle eğitim olmaz. Bu toplumsal problemdir. Öğrencileri bilgisayar disketi gibi görmeyeceksiniz. Amacımız, sen bizim için önemlisin, mesajını vermek. Biz bir taraftan başlayalım diyoruz. Bu çocuklara birileri istediği için değil, onlar layık olduğu için yapalım.

Stajyerlikten başlayıp başöğretmen olacaklar

Bunları yapabilmek için öğretmen maaşı ve vizyonu yeterli mi?

Bence değil. Bu problem öğretmene mahsus değil. Üniversite öğretim üyesi, adliye personeli de, doktor, polis, asker de istiyor. Herkes kendi çapında haklı. Pastanın ebatını büyütmeden, pastadan bir kesime fazla verirseniz, diğerinden kısmak zorundasınız. Türkiye'de uygulanan ekonomik model itibarıyla biz para basarız, veririz anlayışı demode. Bu ekonomik pastayı büyütmeden eğitim çalışanları da, maliyeci de, üniversiteli de, polis de alamaz. Bu açıdan bakınca Milli Eğitim Bakanı olarak evet az. Biz, öğretmeliği kademelendiriyoruz. Başarı kıstasına göre değerlendireceğiz. 2004'te bunu uygulayacağız. Artık, yarışmacı, rekabetçi ortamı gelecek. Öğretmen kendi alanı ile ilgili yayınları ve yenilikleri takip etmezse mesafe katedemeyecek. Katettiği zaman, maaşına ciddi iyileşme olacak. İlk olarak atayacağımız öğretmenler ?stajyer öğretmen' olacak. Bunlar bir sınava girecek ve başarılı olursa ?öğretmen' ünvanını alacak. Belli bir süre sonra tekrar sınava alacağız ve ?uzman öğretmen' olacak. Uzman öğretmenler arasında yapılacak sınavda en başarılı olanlar ?Başöğretmen' unvanını alacak. Tabii ki her kademe artışında maaş da artacak. Kimin ne kadar süre sonra bir üst ünvana geçeceği üzerinde çalışmalarımız sürüyor.

İYİ ÖĞRENCİ
İyi algılayan, antenleri açık, takip eden ve öğrenmek için iştahı olandır. Aldıklarını iyi hazmedip, bunu anlayıp, bilgiye dönüştürmelidir. 5 N, 1 K'ya göre düşünmelidir. Öğrenmeyi öğrenmiş öğrenci ideal öğrencidir.

İYİ BAKAN
İyi bir Milli Eğitim Bakanı, çağdaş eğitimi dört ayak üzerinde oturtan kişidir. İyi arabalara binip, sabah akşam kokteylere, merasimlere katılan bakan iyi bakan demek değildir.

Torpil için gelen çok

Torpil için gelenin haddi hesabı yok. Günde yüzlerce diyebilirsiniz. 32 bin kişi bize il dışı için müracaat etti. Milletvekili arkadaşlardan da bir yığın, CHP'lisi, AKP'li, eski yeni bakanlardan talepler geldi. Ben Personel Genel Müdürlüğü'ne dedim ki kesinlikle puan sisteminden şaşmayın. Arkadaşlarımız rahatsız oldu. Yapmadık. 20 bin öğretmen aldık, incir çekirdeği kadar kuşku olmadı.

hürriyet

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber