Gümrük ve Ticaret Bakanlığına yerleşenler, 2012/1 KPSS'ye başvuramaz mı?

Hatırlanacağı üzere Gümrük ve Ticaret Bakanlığına memur alımı, 640 sayılı KHK'nın 38. maddesinde yapılan düzenlemeyle ÖSYM tarafından yürütülen merkezi memur yerleştirmesini dışına çıkarılmıştı. Bu düzenleme sonrasında yönetmelik çıkarıldı ve ilan duyurusu yapıldı. Şuan sözlü sınav süreci yürütülmektedir. Sözlü sınav sürecine katılan adaylara, yerleşen kişilerin isimlerinin ÖSYM'ye bildirileceği ve bu kişilerin 2012/1 KPSS'ye başvurularının engelleneceği yönünde bilgi verilmektedir. Peki bu ne kadar doğrudur?

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 31 Mayıs 2012 20:03, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, yayımlandığı ilan sonrasında, bugünlerde sözlü sınav yürütmektedir.

Ancak sözlü sınav komisyonundaki üyeler, sınava katılan adaylara, "sözlü sınavı kazanan adayların isimlerinin ÖSYM'ye bildirileceği ve bu adayların 2012/1 KPSS tercih işlemlerine başvurularının engelleneceğini" belirtmektedir.

Ne yazıkki hukuki olarak bu bilgi doğru değildir.

Daha önce de belirtmiş olduğumuz üzere, KPSS merkezi yerleştirilmelerinden çıkıldığı için bu tür durumlarla sıkça karşılaşılacaktır. Buradaki en büyük hatalardan birisi de alım tarihlerinin çok yakın olmasıdır. Bu konuya da memurlar.net olarak dikkat çekmiştik. Ancak, Bakanlık binlerce kişiyi sözlü sınav yaparak gibi almak saçmalığına bulaştığı için bir çözüme ulaşılamadı.

640 sayılı KHK'nın ilgili maddesi şu şekildedir:

"Personel alım usulü
Madde 38- (Ek: 8/8/2011-KHK-649/27 md.) (1) Bakanlıkça, 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 36 ncı maddesinin ?Ortak Hükümler? bölümünün (A) fıkrasının (11) numaralı bendinde yer alan Bakanlık kadroları dışındaki kadrolara ve sözleşmeli personel pozisyonlarına ilk defa atanacaklar; ilgili mevzuat uyarınca yapılan merkezî sınavdan yetmiş ve üzeri puan alanlar arasından, sınav komisyonlarınca yapılacak sözlü sınav sonucuna göre belirlenir."

Bu maddede, kazanan kişilerin merkezi KPSS tercih işlemlerine başvuru yapamayacağına dair bir bilgi bulunmamaktadır. KPSS Yönetmeliğinin Ek 2. maddesinde "Yapılan yerleştirme sonucu B grubuna ait herhangi bir kadroya yerleştirilip ataması yapılanlar, daha sonraki personel alımları için, yerleştirmelerine esas alınan puanla başvuruda bulunamazlar" hükmü bulunmaktadır. Bu hüküm sadece ÖSYM tarafından yapılan KPSS yerleştirmelerini kapsamaktadır. Dolaysıyla bu maddede düzenleme yapılmadığı sürece, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı kadrolarına başvuran, yerleşen veya atanan adayların, ÖSYM'nin yürüttüğü merkezi memur yerleştirmelerine başvurması engellenemez.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber