TUSKON Başkanı: Ticaret köprüsünün sadece turizme katkısı 10 milyon dolar (2)

Düzenlediği ticaret köprüleri ile ihracata önemli katkıda bulunan Türkiye İşadamları ve Sanayiciler Konfederasyonu (TUSKON)'un başkanı Rızanur Meral, ticaret köprüsü ile sadece turizme 10 milyon dolar kadar katkıda bulunulduğunu söyledi.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 01 Haziran 2012 15:19, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Rızanur Meral, 2006'dan bu yana düzenledikleri ticaret köprüsü organizasyonları ile ilgili bilgi vermek üzere basın mensupları ile bir araya geldi. Düzenledikleri ticaret köprülerinden oda ve borsa seçimlerinde alacakları tavra kadar pek çok konuna açıklamalarda bulunan Meral, ?Geçen sene oturup bir hesap yaptım. Türkiye'ye sadece köprü için gelenlerin oteli, alış verişi, uçak bileti gibi turizme yaptığı katkı; 10 milyon doları buluyor. Ayrıca ilginç örnekler de yaşanıyor. Mesela katılımcılardan birisi geçen sene Ankara'da kaldığı otelin işçiliğini beğenmiş, 2 milyon dolarlık alım yaptı.? dedi.

Organizasyonu, Ekonomi Bakanlığı koordinasyonunda TİM ile birlikte yaptıklarını vurgulayan Meral, ?Bu gelenlerin dikkatini çok çekiyor. Nasıl başarıyorsunuz diyorlar. Tabi bunun öncesi de var. Dışişleri Bakanlığımızın da çok katkısı oluyor. Büyükelçiler Köprünün tanıtımı için kokteyl veriyor. Vize konusunda kolaylık gösteriliyor.? ifadelerini kullandı.

?ODA BAŞKANLIĞI İÇİN ADAY GÖSTERMEYECEĞİZ?

TUSKON Başkanı Meral, yapılacak oda ve borsa başkanlığı seçimlerinde aday göstermeyeceklerini söyledi. Geçen seferki tecrübenin kendilerine kamplaşmanın ne kadar tehlikeli bir durum olduğunu bir kez daha gösterdiğini aktaran Meral, şöyle konuştu:

?Çok yoğunuz, planlanmış işlerimiz var. Geçen sene aktif arkadaşlar vardı, aday oldular ama şunu gördük ki; seçim atmosferine giril di mi işin rengi değişiyor. İş dünyasında pek çok farklı ilişki var; akrabalık bağı var, komşuluk var, alacak-verecek ilişkisi var, bayi-tedarikçi durumu var. Seçim atmosferinde istemeden de olsa insanlar kırılabiliyor. Bu kadar insanı kırıp dökmeye değmez. Türkiye'nin başına ne geliyorsa kamplaşmadan geliyor. Bu işlerin cepheleşme olmadan olmayacağını gördük. TUSKON üyelerinin 1 numara olma hedefleri yok. Bazı istisnalar olabilir, bir ilde herkesin tamam diyeceği bir arkadaş çıkabilir ona olma demeyiz. Ama bizim kendi derneğimiz var, yapacağımız çok iş var. Yönetim kurulu başkanlığına talip değiliz ama bu yönetimlerde olmayacağımız anlamına gelmez. Başkanlığı kim kazanırsa da ona helal olsun.?

"AB'DE HAVA HALA BULUTLU"

İhracat rakamlarının yüz güldürmeye devam ettiğini, ancak Avrupa'daki durumun herkesi endişelendirdiğini dile getiren Rızanur Meral, bu çerçevede geçtiğimiz hafta içinde Brüksel'de bir araya geldikleri Avrupa Birliği yetkilileri ile yaptıkları görüşme hakkında da bilgi verdi. TUSKON Başkanı, ?Görüştüğümüz yetkilileri de karamsar gördük.? dedi.

İhracatta 2023 hedefinin yakalanabilmesi için her yıl yüzde 12'lik büyüme gerçekleştirmek gerektiğini, oranın şu an yüzde 10,1 olduğunu aktaran Meral, ?Avrupa'daki sıkıntı devan ederse işimiz zor. Temaslarımızda orada havaların ne kadar bulutlu olduğunu gördük. 150 trilyon dolarlık sermaye birikimleri var. Bu, AB olduktan sonra yaşadıkları ilk kriz. O yüzden ABD gibi değil. ABD, Türkiye kadar değil ama krizleri biliyor. Biz her şeye rağmen AB'nin de bu krizde zayıf yönlerini tanıyacağını, kendini geliştireceğini düşünüyoruz.?

Avrupalıların ayrıca son dönemde artan ırkçılıktan yana da dertli olduğunu belirten Meral, ?Bunu sadece İslamiyet ve Türkiye karşıtlığı gibi düşünmemek lazım. Irkçılar, Polonyalı işçilere de karşılar. Bu virüs umarım yayılmaz. Ama Avrupa'da da bazı siyasetçiler buna maalesef çanak tutuyor.? şeklinde konuştu.

Devam edecek...

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber