İki belde arasında yaşanan 40 yıllık su ihtilafı Dostluk Barajı ile sona erdi

Orman ve Su İşleri Bakanlığı tarafından iki belde arasına yapılacak olan Taşoluk-Nuh Dostluk Barajı ve Sulama Göleti'nin temeli, Bakan Veysel Eroğlu tarafından atıldı.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 01 Haziran 2012 15:24, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Bakan Eroğlu, Afyonkarahisar'ın Taşoluk beldesinde düzenlenen tören öncesinde halkın sevgi gösterisiyle karşılandı.

Taşoluk-Nuh Dostluk Barajı ve Sulama Göleti sayesinde, 5 bin 470 dekarlık alan sulu tarıma kavuşacak. Bir yılda tamamlanması planlanan tesislerin hizmete girmesiyle birlikte arazilerin basınçlı borulu sistemle sulanmasıyla yıllık 3 milyon 650 bin liralık gelir artışı sağlanması hedefleniyor.

Temel atma töreninde konuşan Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Nuh ve Taşoluk beldelerinin yıllardır su meselesi yüzünden kavga ettiklerini belirterek, ?Bir gün valimiz telefon açtı. 'Sayın bakanım bu iki belde kavga ediyorlar ancak sudan sebeplerden kavga ediyorlar.' dedi. Ben de bunun üzerine herkes için su var, gerekirse nehir akıtırız. Bir baraj yapılarak iki yerleşim yerinin sulama sıkıntısının giderilmesi için talimat verdim. Proje hazırlandı, ihaleye çıkıldı. Şimdi de temel atmaya geldik.? diye konuştu.

Eroğlu, modern damlama sulama sistemleriyle artık ürün çeşitliliği sağlanacağını, bunun da daha fazla para demek olduğunu belirterek, ?Artık köylümüz elinde kürekle suyun peşinde dolaşmayacak. Vanayı açacaksın, tarlanın suyu akacak, sen de bal ormanlarında çalışacaksın. Temelini attığımız tesisler sayesinde üreticilerimiz 4 milyon liraya yakın daha fazla gelir elde etmiş olacaklar.? dedi.

Eskiden 40 yılda tamamlanamayan tesislerin, şimdi bir yılda tamamlandığını ifade eden Eroğlu, şöyle devam etti: ?Bugün buraya heybemiz dolu olarak geldik. Bugün de hem Nuh için hem de Taşoluk için bereket olacak. Ortak Dostluk Barajı ve Sulaması'nın temelini atacağız. Bir yılda, bu temelini attığımız barajı bitireceğiz. Çok muhteşem hizmetler yapılıyor artık. Bütün dünyada artık başı dik, sesi gür bir Türkiye var. Eskiden paranın yanındaki sıfırları sayamıyorduk. 6 sıfır atıverdik. ?Bunlar 6 sıfır atamaz atarsa kalemimi kırarım' diyen yazarlar oldu. Sadece IMF olmak üzere sadece 23 milyar dolar borcumuz vardı. Bunu bitirdik, önümüzdeki yıl tamamını sıfırlıyoruz. Merkez Bankası'nda 91 milyar dolar para var. İşte Türkiye budur. Geçmişte 23 banka hortumlandı. Paris'te İmar Bankası'nı soyanlar keyif çatarken, bizde devlet garanti verdiğinden dolayı 8 milyar doları ödemek zorunda kaldık. Artık bankaların fona devredilmesi diye bir şey yok. Bir kuruşunun dahi hortumlandığını görüyor musunuz? Bu millete sevdalı bir başbakan var.?

Afyonkarahisar'a her alanda yaptıkları yatırımlardan bahseden Eroğlu, 420 kilometre bölünmüş yol yaptıklarını, eskiden oluşan uzun kuyrukların da yaşanmadığını anlattı. Afyonkarahisar'da açılışa hazır hale getirdikleri 100'den fazla tesis bulunduğunu anlatan Eroğlu, açılışı Başbakan'ın yapacağını dile getirdi.

Bakan Eroğlu, Afyonkarahisar'a toplamda 70'ten fazla baraj sulama göleti yapacaklarını anlatarak, bal ormanları kuracaklarını, bozuk orman alanlarından ceviz, badem ormanları oluşturarak 49 yıllığına köylüye tahsis edeceklerini kaydetti. Eroğlu, sözlerini şöyle sürdürdü: ?Afyonkarahisar'a 100 milyon lira ayırdık, 211 bin dekar alanI sulu tarıma açacak paramız var. Yeter ki proje getirin. Bütün yollar Afyonkarahisar'a çıkacak. Ankara-Afyon-İzmir hızlı tren birinci safhası, Afyon-Ankara safhası ihaleye edildi. Bunun dışında 400 yataklı fizik ve tedavi rehabilitasyon hastanesi tamamlandı. Yakın bir zamanda açılacak."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber