Danıştay'dan Okul Servisçilere sert yanıt

Haber Giriş : 23 Haziran 2005 13:54, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Servisçilerin, "kazanamadıkları" gerekçesiyle, kapasitelerinin üzerinde öğrenci taşımak için başvurdukları Danıştay'ın yanıtı sert oldu: "Öğrencilerin can güvenliği ticari kazançtan daha önemlidir."

TED Koleji öğrencilerini taşıyan aracın yaptığı kazada yaşamını yitiren 11 yaşındaki Bilge Atıcı'nın acısı unutulmadan servisçiler, ürkütücü bir taleple Danıştay'a başvurdu. Okul servisçilerine, "Az kazanıyoruz" diyerek, kapasitenin üzerinde öğrenci taşıma talebiyle başvurdukları Danıştay'dan, "Öğrencilerin can güvenliği kazançtan daha önemli" yanıtı geldi.

"KAPASİTENİN ÜSTÜNDE ÖĞRENCİ TAŞIMAK İSTİYORUZ"

Servis Taşımacıları Derneği, İçişleri Bakanlığı'nın hazırladığı "Taşıma hizmetleri üstlenecek gerçek ve tüzel kişiler, adlarına tescilli taşıtların taşıma sınırından fazla öğrencinin taşınmasını üstlenemez" ve "Öğrenci velileri istemeleri halinde, çocuklarını herhangi bir okul servis aracı işleteni ile anlaşarak da taşıtabilirler" şeklindeki yönetmeliğin iptali için Danıştay'a başvurdu. Dernek, "kazanamıyoruz" diyerek, kapasitenin üzerinde öğrenci taşıma talebinde bulundu. Dernek, bu durumun, taşıma kapasitesi küçük servis araçlarının aleyhine bir düzenleme olduğunu savundu.

DANIŞTAY'DAN SERT YANIT

Danıştay 8'inci Dairesi'nden, servisçilere sert yanıt geldi. Daire, talebi reddetti. Kararda, "Gerçek ve tüzel kişilerin adlarına tescilli taşıtların kapasitesinden fazla öğrencinin taşınmasını üstlenemeyeceğine ilişkin yönetmelik kurallarının öğrencilerin can ve mal güvenliği içinde, sağlıklı ve düzenli bir şekilde ulaştırmasını sağlamaya yönelik olduğu açıktır. Bu nedenle kamu yararına ve hizmetin gereklerine uygun bir düzenlemedir" denildi.
Daire, kapasitesi küçük taşıma araçlarının ortak girişim oluşturmak suretiyle ticari faaliyet özgürlüğünü sağlayacağı önerisinde bulundu.

TEKELLEŞME TEHLİKESİNE DUR

Danıştay 8'inci Dairesi, servisçilerin "öğrenci velileri istemeleri halinde, çocuklarını herhangi bir okul servis aracı işleteni ile anlaşarak da taşıtabilirler" şeklindeki yönetmelik maddesinin iptali talebini de, "aksi takdirde tekelleşme olur" gerekçesiyle redetti. Kararda, "Velilerin doğrudan anlaştıkları herhangi bir servis aracı ile çocuklarını taşıtabilmelerinin engellenmesi düşünülemez. Bireysel tercihlerini bu yönde kullanan velilerin oluşturulan komisyonca belirlenen servis araçlarını tercih etmeye zorlanamayacakları açıktır" denildi.

hürriyet

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber