Erzincan'da böbrek anjiyosu yapıldı

Erzincan Mengüncek Gazi Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde dirençli hipertansiyon hastasına böbrek anjiyosu yapıldı.

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 02 Haziran 2012 10:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Erzincan Mengüncek Gazi Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde dirençli hipertansiyon hastasına böbrek anjiyosu yapıldı. Türkiye'de son 6 aydır uygulanan tedavi yönteminde Erzincan 8'nci il olurken, Hüsniye Önel ise Türkiye genelinde bu yöntemle tedavi olan 36'ncı hasta oldu.

20 yıldır dirençli hipertansiyon hastası olan Hüsniye Önel, dünyada son 1 yıldır ve Türkiye'de 6 aydır başlanılan ?Renal Denervasyon' tedavi yöntemi ile sağlığına kavuşacak. Mengücek Gazi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kardiyoloji Uzman Doktorları Zafer Küçüksü ve Hikmet Hamur tarafından gerçekleştirilen böbrek anjiyosunda, dirençli hipertansiyon hastası Hüsniye Önel'in kasığından girilerek böbrek atar damarının etrafındaki sinirler duyarsızlaştırılarak, hasta tedavi edildi. 5 ayrı ilaç kullanarak tansiyonunu dengede tutmaya çalışan Önel, yıllardır bu hastalık sebebiyle sık sık hastaneye yattığını söyledi. Yapılacak olan tedavi yöntemi ile sağlığına kavuşmayı ümit eden Önel, ?20 yıldır tansiyon ve migren hastasıyım. Sürekli doktora gidip geliyorum. Sağ olsunlar ilgileniyorlar. İlaçlar yeterli gelmiyor diyorlar ilave ediliyor. Bazen tansiyonum düşüyor verilen ilaçlarda yeterli gelmiyor. Böbreğimden anjiyo yapılacak tansiyonum normale dönecek? dedi.

Kardiyoloji Uzmanı Doktorlar Zafer Küçüksu ve Hikmet Hamur'un da yer aldığı 6 kişilik ekip, anjiyo işlemini yaklaşık 45 dakikada tamamladı. Böbrek anjiyosu tedavi yöntemi ile hastanın 1 ay içerisinde tansiyonunun dengelenmeye başlayacağını ve 6 ay içerisinde de hastalığın normale dönebileceğini kaydeden Dr. Küçüksu, yapılan anjiyonun ardından şunları söyledi:

?Kasıktan küçük bir iğne eşliğinde girerek yapılan operasyonla hastamızın böbrek atar damarının etrafındaki sinirleri özel bir katater aracılığı ile sinirleri radyo frekans enerjisi ile duyarsızlaştırdık. Türkiye'de yeni uygulamaya başlandı. Buradaki merkezimizde daha sık yapmaya devam edeceğiz.?

Dirençli hipertansiyon hastasının ilaç dışı cerrahi tedavi yönteminin Türkiye'de son 6 aydır uygulanmaya başladığını ve Erzincan'ın da 8'nci il olduğunu hatırlatan Dr. Küçüksu, ?Hastamız yaklaşık 20 yıldır hipertansiyon hastası, düzenli olarak 5 tane ilaç içmesine rağmen tansiyonu bir türlü istediğimiz seviyeye gelmiyor. Son bir yıldır Renal Denervasyon denilen bir işlem var. Kasıktan girerek böbrekteki sinir damarını yakarak böbreği tansiyona karşı duyarsızlaştırıyorsunuz. Biz de hastamıza bu işlemi yapmayı planladık. Yapılan işlemden sonra yaklaşık bir ay sonra hastamızın tansiyonunun normale dönmesini bekliyoruz. Bu işlem Türkiye'de 35 hastaya yapıldı. Bu işlemi yapan 8'nci merkez olacağız. Kendi bölgemizde bu işlemi yapan ilk merkez olacağız. Planlarımıza göre bu iş için Türkiye'de Doğu Anadolu Bölgesi'nde daha ileri bir merkez olmayı planlıyoruz? diye konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber