RTÜK ile ilgili yapılan Anayasa değişikliğine uyumlu yasa Meclis'e sunuldu

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 23 Haziran 2005 22:29, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

AK Parti Grup Başkan Vekili ve Ankara Milletvekili Salih Kapusuz, Radyo Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) ile ilgili yapılan anayasa değişikliğine uygun yasa teklifini TBMM Başkanlığı'na sundu.

4 maddelik teklife göre RTÜK üyeleri (9 üye) en az 4 yıllık yüksek okul öğrenimi görmüş, meslekleriyle ilgili konularda kamu veya özel kuruluşlarda en az 10 yıl görev yapmış, mesleki açıdan yeterli bilgiye, deneyime, devlet memuru olma niteliğine sahip, 30 yaşını doldurmuş kişiler arasından TBMM tarafından seçilecek.

Seçim siyasi parti gruplarının üye sayısı oranında belirlenecek üye sayısının ikişer katı aday gösterilebilecek ve Üst Kurul üyeleri bu adaylar arasından her siyasi parti grubuna düşen üye sayısı esas alınmak suretiyle TBMM Genel Kurulu'nca seçilecek. Ancak siyasi parti gruplarınca TBMM'de yapılacak seçimlerde kime oy kullanılacağına dair görüşme yapılamayacak ve karar alınamayacak.

Üst Kurul üyelerinin seçimi, adayların belirlenerek ilanından 10 gün sonra yapılacak. Siyasi parti grupları tarafından gösterilen adaylar için ayrı ayrı listeler halinde birleşik oy pusulası düzenlenecek. Adayların adlarının karşısındaki özel yer işaretlenmek suretiyle oy kullanılacak. Siyasi parti gruplarının ikinci fıkraya göre belirlenen kontenjanlarından Üst Kurul'a seçilecek üyelerin tamsayısından az veya fazla verilen oylar geçersiz sayılacak.

Karar yeter sayısı olmak şartıyla seçimde en çok oyu alan ilk 9 aday seçilmiş olacak.

Kurul üyelerinin görevi 6 yıl olarak belirlendi. Üyelerin üçte biri 2 yılda bir yenilenecek. Üyelerin görev süresinin bitiminden 2 ay önce, üyeliklerde herhangi bir sebeple boşalma olması halinde ise boşalma tarihinden veya boşalma tarihinde TBMM tatilde ise tatil bitiminden itibaren bir ay içinde aynı usulle seçim yapılabilecek.

Yasa teklifine göre, Üst Kurul üyelerinin seçimi adayların bildiriminden itibaren 5 gün içinde tamamlanacak.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber