Telekom'da tarihi gün

Haber Giriş : 24 Haziran 2005 07:49, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Türkiye'nin en büyük özelleştirmesi olarak gösterilen Türk Telekom için teklif süresi bugün bitiyor. Yüzde 55'inin blok satışına yönelik ihalede izlenecek yol haritası belirlendi. İhaleye katılması beklenen 4 yatırımcı grubu, teknik ve mali tekliflerini içeren ikişer zarfı ÖİB'e sunacak. İhale Komisyonu bunları değerlendirip, puanlamaya tabi tutacak.

Türk Telekom'un yüzde 55 hissesinin blok satışı amacıyla açılan ihalede, teknik yönden yapılacak değerlendirmede 75 puanın altında kalan yatırımcılar elenecek. Türkiye'deki özelleştirme uygulamalarında 'dönüm noktası' olarak gösterilen Türk Telekom ihalesinde bugün teklifler alınacak. Telekom İhale Komisyonu'ndan yeterlik alan 4 yatırımcı grubunun 'kıran kırana' yarışına sahne olması beklenen ihalede, iki aşamalı süreç işleyecek.

İKİŞER ZARF SUNULACAK
Yatırımcı grupları, Özelleştirme İdaresi Başkanı (ÖİB) Metin Kilci'nin başkanlığını yaptığı Telekom İhale Komisyonu'na, bugün saat 16.00'ya kadar teknik ve mali tekliflerini içeren 2'şer adet zarf sunacaklar. Komisyon, katılımcılardan 30 milyon dolar geçici teminat alacak. Öncelikle teknik zarfları açacak. Teknik zarflarda; yatırımcı grubunun personel, yatırım, yeni hizmetler, tarife politikası gibi ağırlıklı olarak Telekom'a katkısının neler olacağını içeren '6 yıllık işplanı' yer alacak. İhale Komisyonu, belirlenen ölçütler çerçevesinde yatırımcıların teknik tekliflerini değerlendirecek ve kendi içinde puanlamaya tabi tutacak. 75'in altında puan alan yatırımcı değerlendirme dışı kalacak.

BİR HAFTA İÇİNDE NETLEŞİR
Telekom İhale Komisyonu'nun, bugün teknik değerlendirmeye başlayacağı ancak Telekom'un yüzde 55 hissesi için en iyi teklifi veren yatırımcının en az 1 hafta içinde belli olabileceği belirtiliyor.İhalenin yıl sonundan önce sonuçlandırılamayacağına dikkati çeken Ulaştırma Bakanlığı yetkilileri, "İhalenin sonuçlandırılabilmesi için belli aşamalardan geçilmesi gerekiyor. Bakanlar Kurulu onayı alınacak. Telekomünikasyon Kurumu, Rekabet Kurumu ve Danıştay'dan gerekli onay ve izinler alınacak. Belki ihalenin iptali için davalar açılacak. Bize göre yıl sonundan önce devir işlemi gerçekleşemez" görüşünü dile getirdiler. İhalede pazarlık yapılması da bekleniyor.

sabah

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber