Sezer 'katsayı değişikliğine gitmemesi için' Teziç'e baskı yaptı

Haber Giriş : 24 Haziran 2005 11:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Meslek lisesi mezunlarının katsayı adaletsizliğinin ortadan kaldrılmasına yönelik hayalleri suya düştü. İddialara göre, katsayı adaletsizliğinin devamından yana olanlar, haberi Hürriyet'e sızdırdı. Sezer de Teziç'i Çankaya'ya çağırarak, 0.3 katsayısının 0.4,5 olmasından yana olmadığını söyledi. Teziç, baskılar üzerine geri adım attı. Teziç'in toplantıda söylediği, "Büyük tazyik altındayım'' sözleri ise anlamlı bulundu.

YÖK Genel Kurulu, binlerce meslek lisesi mezununun üniversite hayallerini suya düşürdü. YÖK Genel Kurulu'nun İstanbul'da önceki gün yapılan toplantısında sert tartışmalar yaşandı. ÖSYM'nin hazırladığı yeni katsayı modelinin 0.3 olan katsayının 0.4,5'a çekilmesi olduğu ortaya çıktı. YÖK Başkanı Erdoğan Teziç'in toplantıda söylediği ''Büyük tazyik altındayım" sözleri ise manidar bulundu.

Haberi Hürriyet'e sızdırdılar

Meslek lisesi mezunlarına yönelik katsayı adaletsizliğinin ortadan kaldırılacağına yönelik haber pazartesi günü Hürriyet Gazetesi'nde yayınlandı. Katsayı adaletsiziliğinin devam etmesini isteyen YÖK'teki bazı isimlerin, çok gizli tutulan yeni sınav sistemini Hürriyet Gazetesi'ne sızdırdığı öne sürülüyor.

Cumhurbaşkanı Sezer, Teziç'i Çankaya'ya çağırıp, uyardı

Hürriyet'teki haberin yayınlanmasının ardından Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in YÖK Başkanı Teziç'i Çankaya'ya çağırdığı belirtiliyor. Teziç'in, Çankaya'daki görüşmenin ardından "Meslek lisesi mezunlarına yönelik katsayı makası kapatılmalı" görüşünden çark ettiği belirtiliyor. 22 Haziran tarihli Hürriyet Gazetesi'nde, imam hatiplerin üniversitelerin her alanında öğrenim görmesini kolaylaştırma girişimini Cumhurbaşkanı Sezer ile Hürriyet Gazetesi'nin engellediği belirtildi. "YÖK'te katsayı çatlağı" başlıklı "perde arkası"nda, "YÖK'ün katsayı değişikliği yaparak imam hatiplilerin ünevirsetinin her alanında öğrenim görmesini kolaylaştırma girişimi, Hürriyet ve Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'e takıldı" denildi. YÖK Genel Kurulu'nun 6 ay önce yaplan toplantısında üniversite sınav sistemi masaya yatırıldı. YÖK Genel Kurulu, 2006 sınavından itibaren yeni bir sınav sistemine geçilmesi kararı aldı. YÖK Genel Kurulu'nun aldığı bu kararı YÖK Başkanı Prof. Dr. Erdogan Teziç, ÖSYM Başkanlığı'na bildirdi. Teziç, ÖSYM Başkanlığı'ndan ÖSS sınav sistemiyle ilgili yeni bir proje hazırlamalarını istedi. YÖK Genel Kurulu, geçtiğimiz hafta yaplan ÖSS sınavından sonra yeni sınav sisteminin kamuoyuna açıklanması kararını aldı. Sınav sistemini değiştiren ancak meslek liseleri'yle ilgili düzenlemeden son anda geri adım atılmasıyla büyük bir hayal kırıklığına yol açan YÖK genel kurulu'nda sert tartışmaların yaşandığı ortaya çıktı. Katsayı konusunda yapılan hazırlık son anda değiştirilirken, YÖK Başkanı Teziç'in "Büyük baskı altındayım" sözleri toplantıya damgasını vurdu. Yeni Şafak, YÖK Genelkurulu'nda yaşanan tartışmaların perde arkasına ulaştı.

Katsayının 0.3'ten 0.4,5'e çıkmasından bile rahatsız oldular

YÖK Genel Kurulu'nun önceki gün İstanbul'da yapılan toplantısında ÖSYM Başkanlığı tarafından hazırlanan yeni sınav sistemi gündeme alındı. ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Ünal Yarımağan ÖSYM tarafından hazırlanan yeni sınav sistemi YÖK Genel Kurulu üyelerinin bilgisine sundu. ÖSYM'nin hazırladığı yeni sınav sisteminde sınavda sadece lise 1. sınıftan değil, lise 2. ve lise 3. sınıf derslerinden de sorular sorulması yer alıyordu. ÖSYM'nin hazırladığı yeni sınav sistemi meslek lisesi mezunlarına yönelik katsayı eşitsizliğini de ortadan kaldırmayı amaçlıyordu. Yeni katsayı modeline göre genel lise mezunlarının katsayısı 0.8 olarak korunuyordu. Meslek lisesi mezunlarının kendi bölümleri dışında bir başka bölümü tercih etmeleri halinde uygulanan 0.3 katsayısı ise 0.4,5'a çıkartılıyordu. Bu düzenlemenin meslek lisesi mezunlarının lehinde bir düzenleme olduğuna dikkat çekiyordu.

Düzenleme İmam-Hatiplere yarar diye geri adım attılar

ÖSYM tarafından hazırlanan yeni katsayı sisteminin sunulmasıyla birlikte, YÖK Genel Kurulu'nda sert tartışmalar yaşandı. YÖK'ün bazı üyeleri, meslek lisesi mezunlarına yönelik katsayı eşitsizliğinin düzeltilmesi gerektiğini belirtirken, ÖSYM tarafından hazırlanan sistemin yeterli olmasa bile iyileştirme olduğuna dikkat çektiler. YÖK'teki birçok üye ise meslek lisesi mezunlarna yönelik katsayı uygulamasının doğru olduğunu belirterek 0.3 katsayısının devam etmesinde ısrar etti. Bir üyenin toplantı sırasında "Meslek lisesi mezunları, meslek yüksekokullarına doğrudan geçebiliyor. Bu düzenleme sadece imam-hatip lisesi mezunlarına yarar. Onların üniversiteye gidişlerinin önü açılmış olur"demesi üzerine toplantıda gerginlik yaşandı. Bazı üyeler bu konuşmaya tepki göstererek "İmam-hatip lisesi mezunları yararlanacak diyerek, bütün meslek lisesi mezunlarının önü kapatılamaz" görüşünü dile getirdi.

Katsayı değişikliğini istemeyenler:

Prof. Dr. Erdoğan Teziç
Başkanvekili Prof. Dr. Ayber Ertapınar
Prof. Dr. Atilla Eriş
Prof. Dr. Ethem Tolga
Prof. Dr. Ergin N. Nomer
Prof. Dr. Özgün Ökmen
Prof. Dr. İlhan Tekeli
Prof. Dr. İsa Eşme
Prof. Dr. Ülkü Azrak

Katsayı değişikliğini isteyenler:

Başkanvekili Prof. Dr. Savaş Küçükyavuz
Prof. Dr. Barbaros Günçer
Prof. Dr. Türkan Saylan
Prof. Dr. Halis Ayhan
Prof. Dr. Bülent Zülfikar
Prof. Dr. Ö. Faruk Batırel
Prof. Dr. Mustafa İlhan

ÖSS değişikliğine karşı çıkanlar

Prof. Dr. Atilla Eriş
Prof. Dr. Barbaros Günçer
Başkanvekili Prof. Dr. Savaş Küçükyavuz
Prof. Dr. Mustafa İlhan
Prof. Dr. Halis Ayhan

Galatasaray faktörü etkili oldu

Sınav sistemiyle ilgili çalışma yapılması kararının alındığı daha önceki toplantıda, meslek lisesi mezunlarına yönelik katsayı adaletsizliğinin ortadan kaldırılmasına yönelik yeni sınav sisteminin hazırlanmasını YÖK Başkanı Erdoğan Teziç ve YÖK Genel Kurulu istedi. YÖK Başkanı Erdoğan Teziç'in de Pazartesi gününe kadar 0.3 olan katsayının 0.4,5 'a çıkartılmasına destek verdiği belirtiliyor. Ancak YÖK Başkanı Erdoğan Teziç, YÖK Genel Kurulu toplantısında kararını değiştirdi. Genel Kurul toplantısında Teziç'e yakın isimler olan YÖK Başkanvekili Prof. Dr. Aybar Ertepınar ile YÖK Genel Kurulu üyesi Prof. Dr. Ethem Tolga'da görüş değiştirdi. Galatasaray Üniversitesi'nden YÖK'e gelen Prof. Dr. Erdoğan Teziç ile Prof.Dr. Ethem Tolga'nın görüş değiştirmesi, Prof. Dr. Necmi Yüzbaşıoğlu'nun hasta olduğu gerekçesiyle toplantıya katılmaması üzerine katsayı uygulamasının kaldırılmasına yönelik düzenleme 7'ye karşı 10 oyla rededildi. Teziç, Ertepınar ve Tolga'nın geri adım atmamaları durumunda, katsayı adaletsiziliği ortadan kaldırılmış olacaktı. Hükümet'in önerdiği isimler arasında YÖK üyeliğine atananlar ise katsayı adaletsizliğinin kaldırılmasına yönelik oy kullandı

Teziç'ten anlamlı sözler

YÖK Başkanı Prof.Dr. Erdoğan Teziç'in YÖK Genel Kurulu'nda yaptığı konuşma ise dikkat çekti. Teziç, meslek lisesi mezunlarının doğrudan meslek yüksekokullarına geçiş haklarının bulunduğunu ifade ederken, "Meslek lisesi mezunlarının meslek yüksekokullarına geçiş yapanların yüzde 10'u da 4 yıllık fakültelere geçebiliyor. Meslek lisesi mezunlarını üniversite okumasıyla ilgili bir sorun yok"dediği öğrenildi. Teziç'in, katsayı sisteminin kamuoyunda tartışmalara neden olduğunu belirtirken, "Ben büyük bir tazyik altındayım"sözleri ise oldukça anlamlı bulundu.

Bakan Çelik, pazar günü Teziç'le görüşecek

Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik ile YÖK Başkanı Prof. Dr. Erdoğan Teziç 26 Haziran Pazar günü görüşecek. Bu görüşmede ÖSS'deki değişikliklerin gündeme gelebileceği belirtilirken, Bakanlık yetkilileri bu konunun gündemde olmadığını savunuyor. Toplantıda, gündem maddesinin yeni kurulması düşünülen üniversiteler olduğu belirtildi. Teziç, bu randevuda Bakan Çelik ile görüşlerini paylaşacaklarını ancak sınavın şekli ile ilgili kararların YÖK Genel Kurulu'nda son şeklini aldığını açıklamıştı.

yenişafak

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber