'12 Eylül mağduru babam işlemediği suçtan 31 yıldır tutuklu, tahliye istiyoruz'

12 Eylül darbesinde hüküm giymiş ve halen cezaevinde olan Tahir Canan'ın çocukları artık babalarını dışarıda görmek istiyor.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 03 Haziran 2012 10:48, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

1980'li yıllarda Halkın Kurtuluşu Partisi (HKP) sözcülüğü yapan Canan, iddialara göre, polis fezlekesiyle siyasi iki kişiyi öldürme sucundan gözaltına alınarak adli makamlarca 36 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Tahir Canan, tutukluluğu süresince çıkan şartlı tahliyeden faydalanarak 1991 yılında özgürlüğüne kavuştu. 1993'te Adıyaman'a büyük annesini ziyarete giden Canan, polis kontrolünde eski HKP üyesi olduğundan dolayı tekrara tutuklanarak cezaevine konuldu.

İlhan Canan, babasının, 12 Eylül döneminde işlemediği suçların faili haline getirilmek suretiyle 36 yıl hapse mahkum edildiğini ileri sürdü. Babasının o dönemin Türkiye Halk Kurtuluş Ordusu (THKO) geleneğine gönül vermiş 3 çocuk babası terzi olduğunu anlatan İlhan Canan, şöyle devam etti: "İşlendiği öne sürülen suç siyasi maksatla adam öldürmedir. Tahir Canan darbe dönemlerinin tüm hukuksuzluklarına, yapılan her türlü işkence ve insanlık dışı muameleye rağmen bu suçlamayı hiçbir zaman kabul etmemiştir. Her iki olayda, suç delili silahların bulunamaması, Tahir Canan'da ele geçen silahların olayda kullanılmamasına ve Tahir Canan'ın suçlamaları reddetmesine rağmen, sadece güvenlik görevlilerinin yönlendirmeleri ile gıyabında 'kanaat üzerinden' mahkum edildi."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber