AB Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış açıklaması

AB Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, Kıbrıs Rum Yönetimi'nin dönem başkanlığında "Pozitif Gündem" aracılığıyla AB Komisyonu ile doğrudan ilişki kuracaklarına belirterek, "Pozitif Gündem, müzakere sürecinin önündeki engelleri aşacak bir köprüdür, bir by-passtır, etrafından dolanmaktır.

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 03 Haziran 2012 14:14, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

İşte Güney Kıbrıs Rum yönetimi de 6 aylık dönem başkanlığında 'kumda oynasın ayağına taş batmasın' diyoruz" dedi.

Bağış, Kanal 7 televizyonunda katıldığı programda Türkiye-AB ilişkileri ve gündemdeki diğer konulara ilişkin soruları cevapladı.

AB'nin bir barış projesi olduğunun hiçbir zaman unutulmaması gerektiğini belirten Bağış, "Ama bu bir kıtasal barış projesidir. Türkiye'nin katılımı bu kıtasal barış projesini küreselleştirecektir. Bugün Türkiye'nin Ortadoğu'daki etkinliği, Türkiye'nin Kafkaslar'daki ağırlığı, Türkiye'nin Balkanlar'daki, Ortaasya'daki ağırlığı, AB entelektüel vizyoner kapasitesi tarafından da çok net görülmektedir. Türkiyesiz bir Avrupa çok yalnız kalır. Türkiyesiz bir Avrupa çok fakir kalır" dedi.

Bağış, Kıbrıs Rum Kesimi'nin AB dönem başkanlığı sürecinde nasıl ilişki kurulacağının sorulması üzerine, bir aday ülkenin dönem başkanı ile aynı masanın etrafına oturmasının fasıl açılması ile olacağını kaydederek, son üç dönem başkanlığında da zaten herhangi bir faslın açılmadığını hatırlattı.

Rumların dönem başkanlığını aşacak Pozitif Gündem'i devreye soktuklarını dile getiren Bağış, "Adeta biz o dönem başkanlığının etrafından dolandık, Komisyonla bir anlaşmaya vardık. Her ne kadar üye ülkelerin oy birliğini gerektiren fasıl açma işlemini yapamasak da Komisyon 8 ayrı fasılda Türkiye ile çalışma grubu kurarak süreci devam ettireceğini, Türkiye'nin elde ettiği reform başarılarını takdir edebilecek, eksikleri varsa bunları eleştirebilecek bir platform oluşturmayı kabul etti. Pozitif Gündem'i adeta AB'nin tarihinde ilk defa Türkiye vesilesiyle icat ettirmiş olduk. Böylelikle Komisyon Türkiye ile direkt ilişkiye giriyor" diye konuştu.

Pozitif Gündem'in müzakere sürecinin bir alternatifi olmadığını da vurgulayan Bağış, "Pozitif Gündem, müzakere sürecinin önündeki engelleri aşacak bir köprüdür, bir by-passtır, etrafından dolanmaktır. İşte Güney Kıbrıs Rum yönetimi de 6 aylık dönem başkanlığında 'kumda oynasın ayağına taş batmasın' diyoruz" dedi.

Üyelik sürecinde gelinen son aşamayı da anlatan Bağış, 33 faslın 13'nün açıldığını, geriye kalan 20 faslın 16'sını bir yıl içinde açabilecek duruma, bu 16 faslın 12 tanesini de kapatabilecek noktaya getirdiklerini bildirdi.

Türkiye ekonomisine yük getirecek fasılları bu aşamada açmak istemediklerini kaydeden Bağış, "Biz AB'nin Türkiye'den sorumlu bakanı değiliz. Allah'ın izniyle sayın Başbakanımızın talimatı çerçevesinde Türkiye'nin AB'deki çıkarlarını gözetiyoruz" dedi.

-"Türk vatandaşlarına uygulanan vizeler çifte standart"-

Bakan Bağış, AB ile vizelerin kaldırılması konusunda yapılan çalışmaların sorulması üzerine de vizelerin kalkması için topyekün bir mücadele verdiklerini belirtti.

"Aslında bu vize belası, AB üyesi ülkelerin Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarına uyguladığı vize, maalesef 1980 darbesinin Türkiye'ye attığı en ağır kazıklardan birisidir" diye konuşan Bağış, AB'nin Türkiye'ye vize kolaylığı önerdiğini ancak kendilerinin vize muafiyeti talep ettiklerini söyledi.

Şu anda müzakere eden ülkeler içinde vatandaşlarının vize almak zorunda kaldığı tek ülkenin Türkiye olduğunu anlatan Bağış, bunun haksızlık ve çifte standart olduğunu ifade etti.

AB ülkelerinin Komisyon'a Türkiye ile vize muafiyeti müzakerelerine başlama yetkisi vermesi halinde, Türkiye üzerinden AB ülkelerine kaçak geçen üçüncü ülke vatandaşlarına yönelik çalışmaları artıracağını belirten Bağış, "AB'nin Türkiye tarihinde çok tutulmamış sözleri olduğu için yoğurdu üfleyerek yiyoruz. ve Avrupalıların sözünü tutmalarının güvencelerini, mekanizmalarını kurmalarını istiyoruz. Ama şu da bir gerçek; bugün kişi başına düşen gelirimiz yaklaşık 11 bin dolar. Biz 20 bin dolara yaklaşalım vizeleri biz istemesek bile onlar kaldıracaklar" dedi.

Bağış, Avrupalıların eninde sonunda "içine girdikleri akıl tutulmasından kurtulup" Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarına "buyurun" diyeceklerini söyledi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber