Ödemiş'te erik efsanesinin sonu

Küçük Menderes havzasında erik üretiminin önemli merkezi olan Ödemiş'e bağlı Kaymakçı beldesinde üreticiler ürünlerine alıcı bulamayınca ağaçları kesmeye başladı.

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 03 Haziran 2012 14:37, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Rüzgar ve yağışlı havadan etkilenen papaz eriğinde alıcı sayısı azalırken, Şubat ve

Mart ayında alım satımı biten İtalyan eriğinde de belirsizlik sürüyor.

Papaz eriği üreticisi Yaşar Gütmüş (52), bahçesinde 200'e yakın ağacı kesmeye başladığını belirterek, "Tüccar azaldı, zaten çoğu geçen yıldan üreticiye borçlu. Yağmur ve rüzgar yüzünden ürün azaldı ama buna rağmen fiyatlar da azaldı, maliyeti kurtaramıyoruz" dedi. Bu yıl eriklerin dalda kaldığını ifade eden Gütmüş, şöyle konuştu: "Bamya üretimi ile ünlü beldemizde erik üretimi

son yıllarda köylünün kazanç kapılarından biri idi. Zamanla üretim Kaymakçı'dan Ödemiş ve çevresine yayıldı. Ama şu an alım satımın yapıldığı merkez konumundaki Kaymakçı'da ürünümüze alıcı bulamıyoruz. Diğer ilçelerden de ürünlerini satmaya gelenler oluyor. Bu yıl nisan ayındaki lodos bizi vurdu. Ağaçlarda meyve kalmadı hasar büyük oldu. Buna karşın dalda kalan az miktardaki erikle hasat yaptık. Eskiden ürün az fiyat yüksek olurdu. Şimdi hem ürün az hem fiyat yüksek. Bu şekilde maliyeti kurtarmamız imkansız. Emeklerimiz boşa gidiyor."

Beldede bu yıl 20'den fazla üreticinin erik bahçelerini bozarak tarlaya dönüştürdüğünü anlatan Gütmüş, sözlerini şöyle sürdürdü: "Üretici erikten kazanamadığı için bahçeleri bozup tarlaya dönüştürüyor. Başka ürünlerde şanslarımızı deneyeceğiz. İtalyan eriği üreticisi sıkıntıda. Kırmızı erik olarak adlandırdığımız bu çeşitte de şubat-mart aylarında satış olurdu. Hasat zamanı yaklaşıyor. Henüz talep yok. Sadece belirsizlik var. Havzaya erik üretimini getiren Kaymakçı'da erik böyle giderse tarih olacak."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber