DPT tarafından hazırlanarak hükümete sunulan raporda, memurlar eliyle görülmesi gereken asli ve sürekli kamu hizmetlerinin belediyelerce işçilere, hatta bazen geçici işçilere yaptırıldığı ifade ediliy

Haber Giriş : 14 Eylül 2003 19:20, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

DPT tarafından hazırlanarak hükümete sunulan raporda, memurlar eliyle görülmesi gereken asli ve sürekli kamu hizmetlerinin belediyelerce işçilere, hatta bazen geçici işçilere yaptırıldığı ifade ediliyor.

Para sıkıntısı nedeniyle yeterli personel istihdam edemeyen belediyelerin, yasal olarak memurlara yaptırılması gereken birçok işi geçici işçilere yaptırdığı ortaya çıktı.

Hükümet, yerel yönetimler reformunu yeni yasama yılında gerçekleştirmeye çalışıyor. Yasal hazırlıklara ışık tutması için Devlet Planlama Teşkilatı tarafından hazırlanarak hükümete sunulan raporda, ilginç tesbitler yer aldı. Belediyelerin finansman ve personel sıkıntısına dikkat çekilen raporda, memurlar tarafından yapılması gereken işlerin geçici işçiler tarafından yapıldığına dikkat çekildi. Raporda, "Asli ve sürekli kamu hizmetlerinin memurlar eliyle görülmesi, anayasal ve yasal zorunluluktur. Oysa belediyelerde memurlarca görülmesi gereken işlerin, zaman zaman işçilere ve hatta geçici işçilere gördürülüyor" tesbitine yer verildi.

Raporda, ayrıca şu önerilere yer verildi.

Belediyelerin mali özerklik sorunu devam ediyor. Yerel altyapı yatırımları, özgelirler ile karşılanamayacak boyuttadır.

Belediye giderleri içinde önemli yer tutan personel harcamaları yeniden gözden geçirilmelidir.

Belediyelerin borçlanmada ağırlığı artmış, bunun yanısıra borçlanmanın iç yapısı değişmiştir.

Belediyelerin dış kredi kullanım esas ve usulleri, kamu kredilerine kredi piyasasını yönlendirme işlevi yüklenerek kısa sürede yasal bir düzenlemeye bağlanmalıdır.

Yerel yatırımlarda kamu kredileri kullanımı genişletilmelidir. İller Bankası, hem finansman hem yatırım bakımından güçlendirilerek yeniden düzenlenmelidir.

Belediyelerin sağladığı su, kanalizasyon, çöp gibi başlıca yerel hizmetlerde öncelik, genel toplum sağlığına verilmelidir.
Yenişafak

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber