'Sivil Havacılık' hakkındaki yasa tasarısı kabul edildi

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 25 Haziran 2005 00:09, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

TBMM Genel Kurulu'nda, Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Tasarısı, kabul edildi.

Yasa, Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü'nün, sivil havacılık hizmetlerinin dünyadaki gelişmelere paralel olarak daha emniyetli yürütülebilmesi; düzenleme ve denetim görevini daha etkin biçimde yerine getirebilecek teçhizat, personel ve idari yapıya sahip merkezi bir sivil havacılık otoritesi oluşturulması için özel bütçeli bir genel müdürlük olarak yeniden yapılandırılmasını düzenliyor.

Ulaştırma Bakanlığı'na bağlı, kamu tüzel kişiliğine haiz, özel bütçeli Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü'nün yeniden teşkilatlanmasını amaçlayan yasa, Genel Müdürlüğün merkez teşkilatı ile doğrudan merkeze bağlı İstanbul ve Antalya temsilciliklerinden meydana gelmesini öngörüyor. Sivil havacılık faaliyetlerinin yoğun olduğu illerde bakan onayı ile sayısı 4'ü geçmemek üzere yeni temsilcilikler kurulmasına olanak veren yasa, genel müdürlüğün görev ve yetkilerini yeniden belirliyor.

ANA HİZMET BİRİMLERİ

Yasa ile Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü'nün ana hizmet birimleri de yeniden düzenleniyor.

Buna göre ana hizmet birimleri, Uçuş Standartları Daire Başkanlığı, Hava Ulaşım Daire Başkanlığı, Hava Seyrüsefer Daire Başkanlığı, Hava Alanları Daire Başkanlığı, Havacılık Güvenliği Daire Başkanlığı, Strateji Geliştirme Daire Başkanlığı ve Hukuk Müşavirliğinden oluşacak.

Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü'nün yardımcı hizmet birimleri de İnsan Kaynakları Müdürlüğü ile Destek Hizmetleri Müdürlüğünden oluşacak.

YÖNETİCİLERDE ARANACAK KOŞULLAR-

Genel Müdürlüğe, Genel Müdür Yardımcılığına ve Müdürlüklere, 657 Sayılı Devlet Memurları Kanunu'nda belirtilen genel koşullara ek olarak, en az 4 yıllık eğitim veren yükseköğretim kurumlarının veya bunlara denkliği kabul edilen yurtdışındaki yükseköğretim kurumlarının uçak/uzay, makine, elektrik-elektronik, inşaat, mekatronik, bilgisayar, endüstri, fizik, metalürji, meteoroloji, harita ve kadastro, jeodezi ve fotogrametri mühendislikleri ile havacılık, mimarlık, hukuk, iktisat, uluslararası ilişkiler, maliye, işletme ve kamu yönetimi bölümlerinden veya en az dört yıllık eğitim veren harp okullarından veya polis akademisinden mezun olanlar arasından atama yapılacak. Bu nitelikleri taşıyanlarda havacılık deneyimine sahip olmaları koşulu da aranacak. Harp okulları veya polis akademisi mezunlarından ''Havayolu Nakliye Pilotu Lisansı''na sahip olanlar atanabilecek.

Havacılıkla ilgili eğitim görmüş ve uluslararası sertifikaya sahip genel müdürlük personelinden sivil havacılık alanında en az 3 yıl çalışmış olanlar, ''teknik denetçi'' olarak görevlendirilebilecek.

Genel müdürlük, kendisine verilen görevleri yerine getirirken, uzman ve uzman yardımcıları istihdam edecek.

GELİRLER

Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü'nde havacılık uzmanı ve havacılık uzman yardımcısı istihdam edilecek. Uzman ve uzman yardımcısı olarak atanmak için devlet memuru olma şartlarını taşımalarının yanı sıra yeterlilik sınavında başarılı olmaları gerekecek.

Genel Müdürlükte personel, idari hizmet sözleşmesiyle istihdam edilecek. Genel Müdürlük, görev kapsamı içinde kalmak kaydıyla bedeli karşılığında sözleşmelerle hizmet yapmaya veya yaptırmaya yetkili

olacak.

Görev ve yetkisi kapsamında bulunan, yeterlik belgesine haiz veya yeni belge alacak sivil havacılık personelinin sınav ve bunların denetimleri ile uluslararası sivil havacılık kural ve standartları,

kanun ve yönetmeliklerle ortaya konulan her türlü denetim, yetkilendirme, ruhsat, sertifika ve lisans hizmetlerini, bakanlık tarafından belirlenecek ücretler karşılığında genel müdürlük yapacak.

Sivil havacılık işletmelerinin, uluslararası sivil havacılık kural ve standartlarına uygunluğunun denetimi, bağımsız denetim kuruluşlarına yaptırılabilecek.

ANLAŞMAZLIKLARIN HALLİ

Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü ile devlet daireleri, müessese ve teşekkülleri veya gerçek ve tüzel kişiler arasında çıkan, mahkeme veya icraya intikal etmemiş bulunan uyuşmazlıklar, hukuk müşavirliğinin görüşü alınarak tanınacak veya terkin olunacak.

Hak ve işin kapsadığı menfaatlerin 50 bin YTL'ye kadar olanları genel müdürün, 50 bin ile 300 bin YTL arasındakiler bakanın, 300 bin YTL'den fazla olanlar Danıştay'ın görüşü alınarak müşterek kararla çözümlenecek.

KADROLAR

Yasa ile 20 havacılık uzmanı, 20 havacılık uzman yardımcısı, 5 kontrol pilotu, 40 mühendis, 5 havacılık bilgi yönetimi uzmanı, 5 hava trafik kontrolörü ve çeşitli görevleri içeren 64 kadro olmak üzere toplam 159 kadro ihdas edilirken, 121 kadro ise iptal ediliyor.

KOMBASSAN

Yasanın maddeleri üzerinde konuşan CHP Ankara Milletvekili Bayram Meral, Türkiye'nin 20 yıllık özelleştirme sürecinde 244 işletmeyi özelleştirerek sadece 10 milyar dolar elde ettiğini anlatarak, ''Oysa

KOMBASSAN 6 milyar dolar götürdü. Özelleştirme yapacağımıza KOMBASSAN Avrupa'da 2 tur atsaydı 12 milyar dolar getirirdi. Özelleştirmeye de gerek kalmazdı'' diye konuştu.

Genel Kurul'da daha sonra Danışma Kurulu kararının kabul edilmesiyle bugün Anayasa Komisyonu'nda kabul edilen RTÜK'e üye seçimine ilişkin yasa teklifinin görüşülmesine geçildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber