Danıştay'dan memurun sendikal eylemine destek

Haber Giriş : 25 Haziran 2005 18:12, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Danıştay 12. Dairesi'nden memurların ?sendikal eylemlerine' destek geldi. Danıştay, sendika kararı uyarınca bir gün işe gelmeme eylemine katılan memurun, ?mazeretli' sayılıp, ?disiplin cezası uygulanamayacağına' karar verdi. Danıştay, öğretmen olan davacıya, sendikal eyleme katılıp bir gün işe gitmemesi nedeniyle verilen ?maaş kesme cezasını' iptal etti.

ÖĞRETMENE EYLEM CEZASI:

Salihli'de bir öğretmene, bağlı bulunduğu sendikanın ?Memurların ekonomik ve sosyal durumlarının iyileştirilmesi amacıyla bir gün süreyle işe gelmeme eylemine' katıldı. Bunun üzerine, öğretmene ?Bir gün süreyle özürsüz işe gelmediği' gerekçesiyle 1/30 oranında ?maaş kesme cezası' uygulandı.

CEZAYA İPTAL DAVASI AÇTI:

Cezalandırılan öğretmen de Manisa İdare Mahkemesi'ne dava açarak, hakkındaki bu işlemin iptalini istedi. Davacı öğretmen sendikanın kararı uyarınca 11 Aralık 2003'de yapılan eyleme katılıp bir gün işe gitmediğini, ?sendikal faaliyette' bulunduğu için maaş kesme cezasının iptalini istedi. Ancak idare mahkemesi, ?sendikal faaliyeti hukuken geçerli bir özür' kabul etmedi. İdare Mahkemesi davacının ?İş saatleri içinde hukuken geçerli sayılabilecek bir özrü olmaksızın görevine gelmediği' gerekçesiyle verilen cezanın hukuka uygun olduğunu belirtti. İdare Mahkemesi 16 Eylül 2004'de, cezanın Türkiye'nin imzaladığı Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi ve diğer ilgili uluslararası sözleşmelere ve mevzuata aykırı olmadığı görüşüyle davayı reddetti.

DANIŞTAY KARARI BOZDU:

Bunun üzerine davacı öğretmen Danıştay 12. Dairesi'ne başvurdu. Danıştay, temyiz itirazını haklı görerek, idare mahkemesinin kararını oy çokluğu ile bozdu. 20 Aralık 2004 tarihli örnek Danıştay kararında şöyle denildi: ?Olayda davacının üyesi bulunduğu sendikanın yetkili kurullarınca alınan karara uyarak, kamu görevlilerinin içinde bulunduğu mali sıkıntıların kısmen düzeltilmesi ve kamuoyunca bilinen bu sıkıntıları yine kamuoyuna anlatarak desteğinin sağlanması amacıyla 11 Aralık 2003 tarihinde bir gün göreve gelmemek eyleminin gerçekleştirdiği anlaşılmıştır.' Bu durumda sendikal faaliyet kapsamında bir gün göreve gelmemek ?mazeret' olarak kabul edilerek, ?disiplin suçu teşkil etmeyen eylem' olarak görüldü

hürriyet

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber