Yeni ÖSS'de sayısalcılar ?İktisat'a giremeyecek

Haber Giriş : 25 Haziran 2005 09:12, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

YÖK'ün değiştirdiği yeni ÖSS sistemi, sayısalcıların iktisat, işletme, ekonomi, ekonometri, felsefe, sınıf öğretmenliği ve okulöncesi öğretmenliğine gidişini engelleyecek.

Yeni ÖSS sistemi sayısalcıların sadece sayısal, sözelcilerin sadece sözel, eşit ağırlıkçıların ise sadece eşit ağırlıklı puanla öğrenci alan fakültelere girebilmesine imkan verecek. Böylece her puan türündeki öğrenci sadece kendi alanlarında yarışacak. Yeni sistemde 120 soruluk ÖSS ayarında tüm derslerden oluşan ilk testin ardından 60 soruluk ÖYS ayarında sorular olacak. Sayısalcıların, eşit ağırlıklı puanlarının yükselmesi için çözmesi gereken Türkçe testine zaman kalmayacak. Doğal olarak eşit ağırlıklı puanı düşük gelecek sayısalcılar, eşit ağırlıkla öğrenci alan fakülteleri tercih edemeyecek. Sistemden en fazla sayısalcılar zarar görecek. Sayısalcı öğrencilerin puanları her zaman yüksek olduğu için eşit ağırlıklı puanla öğrenci alan işletme gibi ortak bölümlere de öncelikle giriyorlardı. Yeni sistemden en kârlı ise sayısalcılarla yarışmaktan kurtulacak olan eşit ağırlıkçılar çıkacak. Eşit ağırlıkçılar da daha önce sözelcilerle birlikte tercih edebildikleri anaokulu, görme, işitme ve zihinsel engelliler sınıf öğretmenliği, reklamcılık ve halkla ilişkiler, Türk dili ve edebiyatı ve Türkçe öğretmenliği bölümlerine giremeyecek.

Yeni sistemi Zaman'a değerlendiren ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Ünal Yarımağan, öğrenci kalitesinin yükseleceğini söyledi. Üniversitelerden ?işletme ve ekonomiye eskisine göre daha az iyi öğrenci geldiği' şikayeti aldıklarını anlatan Yarımağan, ?Sayısalcılar daha çok mühendislik istiyor. 10 tane mühendislik tercih edip, mühendislik olmazsa diye de altına işletme ve ekonomiyi yazıyorlar. Puanı burayı tutunca işletmeci oluyorlar. Ama motivasyonları olmuyor, en son istedikleri yere girmiş oluyorlar ve bölümü sevmiyorlar.? dedi.

zaman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber