Spor bilimcilerinden ÜAK'a açık mektup

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 27 Haziran 2005 00:02, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Problem; Beden Eğitimi ABD doktora programı Üniversitelerin Sağlık Bilimleri Enstitülerinde yapılmaktadır. Bu alanda doktoralarını yapmış akademisyenler Doçentlik başvurularını hangi alandan yapacağı ve ÜDS ye hangi alandan gireceği ile ilgili Doçentlik sınav yönetmenliğinde tam bir açıklama bulunmamakta ve bir boşluk bulunmaktadır.
Şöyle ki;

Mevcut Durum;
a) Beden Eğitimi ve Spor ABD sadece öğretmen yetiştiren eğitim kurumları değildir. Beden Eğitimi Öğretmenliği, Antrenörlük, Spor Yöneticiliği ve Rekreasyon bölümlerinden oluşmakta ve bunlardan sadece Beden Eğitimi Öğretmenliği mezunu öğrenciler öğretmen olabilmektedirler.

b) Ülkemizde Beden Eğitimi ve Spor ABD ında Doktora programlarının hemen hemen hepsi sağlık bilimleri enstitüsü bağlı yapılmaktadır. Burada Doktora programı Spor- Sağlık ve Spor Yöneticiliği olarak iki alt bölüme ayrılmıştır. Spor sağlık alanında sağlık, egzersiz ve hareket antrenman konularını içeren dersler verilmekte (Egzersiz Fizyolojisi, Fonksiyonel Anatomi, İleri Biyokimya, Kinantropometri , Spor Yaralanmaları ve Rehabilitasyon, Antrenman Planlaması, Egzersiz Biyokimyası, Kinesioloji,Beslenme) ve tezler bu konularda hazırlanmaktadır.
c) Tez uzmanlık alanları da genel olarak iki kategoride sınıflandırılmaktadır.
a. kategorisi; Spor-Sağlık ve Antrenman ve hareket bilimleri
b. kategorisi; Beden eğitimi, spor eğitimi, sporda psiko - sosyal alanlar, rekreasyon.

Şimdi, a kategorisine göre Doktora çalışması yapanlar hep sağlık bilimleri alanında yurt içi ve yurt dışı yayınları takip ederek bu alanda yayınlarını ve çalışmalarını yapmaktayız. Ve okullarımızda Fizyoloji, Beslenme, Anotomi; Biyokimya, Sporcu Sakatlıkları, Kinesioloji, Engeliler için Spor vs. gibi dersler verilmekte bizlerde bu dersler konusunda uzmanlaşmaktayız.Bu dersler hangi eğitim fakültesinde verilmektedir.

Şuanda biz şöyle bir paradoxla karşı karşıyayız, sağlık bilimleri enstitüleri yeterlilik sınavına girebilmek için sağlık bilimlerinden ÜDS girerek 50 puan ve üzerini istemektedir. Doçent'lik başvurusu için Beden Eğitimi ve Spor ABD sadece öğretmen yetiştiren kurumlar olarak algılanarak sosyal alandan UDS den 65 ve üzeri puan alınması istenmektedir.

Sonuç ve öneri;
Doçentlik başvurusunda Beden Eğitimi ve Spor ABD da doktora eğitimini yapan akademisyenlerin doktorayı yaptıkları bölümlerine göre; Spor Sağlık, Hareket Antrenman alanında yapmış olanların Sağlık Bilimleri, Spor Yöneticiliği, Rekreasyon alanında doktora yapanların Sosyal Bilimlerinden ÜDS ye girmesi şeklinde düzeltilmesi bu sorunu çözecektir

"Haber Gönder" yoluyla Haberi yazan: Kursat

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber