Memura zam yerine demokratik hak geliyor

Haber Giriş : 15 Eylül 2003 09:26, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Memura zam yerine demokratik hak geliyor

IMF'ye verilen taahhütleri, bütçe imkanlarını ve kaynak yokluğunu gerekçe göstererek Uzlaştırma Kurulu'nun 2004 yılı için önerdiği yıllık yüzde 19'luk kümülatif memur zammını konuşmaya bile gerek görmeyen hükümet, memur sendikalarının gönlünü demokratik hakları genişleterek almayı planlıyor.

Hükümet 4688 sayılı Kamu Görevlileri Sendikaları Kanununun Bazı Maddelerinde Değişiklik Yapılmasına İlişkin Kanun Taslağı'nı TBMM'ye getiriyor. İki kanunla birlikte TBMM'nin gündemine gelmesi beklenen taslakla, Memur Sendika Yasası'nın uygulamadan doğan eksiklikleri giderilmeye çalışılırken, AB normlarına uygunluk sağlanacak. Konfederasyonların görüşleri alınarak hazırlanan ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Murat Başesgioğlu'nun ?Yakında Meclis gündemine getireceğiz.? dediği taslakla, toplu görüşmenin sınırları genişletilirken, sendikaların toplu sözleşme talebi dikkate alınmıyor. Yine hükümet ile memur konfederasyonları uzlaşmazlığa düştüğü zaman devreye giren Uzlaştırma Kurulu'nun yapısı demokratikleştirilirken, alacağı kararlar Yüksek Hakem Kurulu'nda olduğu gibi kesin ve bağlayıcı olamayacak.

Sendikalar Uzlaştırma Kurulu'nun statüsünün Yüksek Hakem Kurulu'nun seviyesine çıkarılmasını isterken, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı toplu sözleşme hakkıyla birlikte sendikaların grev hakkı talebine sıcak bakmıyor.

Sendikaların siyasi ve demokratik taleplerine fazla yer verilmeyen taslakta, sendikaların günlük çalışmalarında ve işyerlerinde karşılaştıkları engellerin aşılması yönünde birçok düzenleme yer alıyor. Bunların başında sendikalara üye olacak memurlar açıkça tanımlanıyor. Böylece sendikalara üye olmalarına kuşkuyla yaklaşılan memurlar bundan sonra rahatça üye olabilecekler. Sendika kurucusu olmak için aranan süre adaylık ve deneme süresi ile sınırlandırılıyor. Sendikalara, temsilcilik açma ve kapatma hakkı veriliyor.

zaman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber