TMSF, Egebank'a ait 9 şirkete el koydu

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 26 Haziran 2005 13:09, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Egebank A.Ş. ile ilişkili 9 şirketin yönetim ve denetimleri Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu'na (TMSF) geçti.

TMSF'den yapılan açıklamaya göre, 21 Aralık 1999 tarihinde 4389 Sayılı Bankalar Kanunu'nun 14. maddesinin 3 ve 4 numaralı fıkralarına istinaden TMSF'ye devredilen Egebank A.Ş. ile ilişkili bazı şirketlerin temettü hariç ortaklık haklarıyla yönetim ve denetimleri 4389 Sayılı Bankalar Kanunu'nun 15/7-a maddesi çerçevesinde TMSF tarafından devralındı. Egebank'ın TMSF'ye devredildiği tarihteki devir zararı 1.13 milyar ABD Doları olduğu belirtilen açıklamada, hakim ortağın kendi bankasından ve diğer TMSF bankalarından kullandığı nakdi ve gayri nakdi kredilerin bakiyesinin ise ihtarname tarihleri itibariyle 498.5 milyon ABD Doları olduğu kaydedildi. Bugüne kadar yapılan tahsilat toplamının 29 milyon ABD Doları, Bankalar Kanunu'nun 15/7-b hükmü çerçevesinde TMSF adına sağlanan edinimlerin tutarının ise 9 milyon ABD Doları dolayında olduğu ifade edildi.

TMSF'nin yasaların kendisine yüklediği görev ve sorumlulukların bilincinde olarak fona devredilen bankaların kamuya maliyetini en aza indirme çabalarını kesintisiz sürdürdüğü vurgulanan açıklamada, Egebank operasyonuyla ilgili şu ayrıntılara yer verildi:

"Fon bünyesinde yapılan çalışmalarda Egebank A.Ş. Hakim Ortağı ve Yönetim Kurulu Başkanı Yahya Murat Demirel'in aynı zamanda Göltaş Göller Bölgesi Çimento Sanayi ve Ticaret A.Ş. firmasını da (Göltaş) vekaleten temsil ettiğinin ve muhtelif yollarla söz konusu şirkete banka kaynağı aktarıldığının tespit edilmesi; ayrıca Egebank'ın ortaklarından Şevket Demirel Holding A.Ş.'nin yüzde 15 hissedarı olan ve yönetim kurulu başkanlığını yapan Neslihan Demirel'in aynı zamanda Egebank'ın da yönetim kurulu üyesi olması ve Şevket Demirel Holding ile holdingin yönetim ve denetiminde yer alan Neslihan Demirel, Ş. Nihan Atasagun, Yılmaz Kasap, Fettullah Selçuk ve Sertaç Bora Özyurt'un Göltaş ve aşağıda gösterilen diğer şirketlerle doğrudan veya dolaylı ortaklık ilişkisi içinde bulunduklarının veya söz konusu şirketlerin yönetim ve denetimlerinde yer aldıklarının belirlenmiş olması nedeniyle ve Egebank hakim ortaklarından bugüne kadar yapılan düşük miktardaki tahsilatı artırmada yarar sağlayacağına inanıldığı için aşağıda isimleri belirtilen şirketlerin yönetim ve denetimleri fon tarafından devralınmış bulunmaktadır:

- Göltaş Göller Bölgesi Çimento Sanayi ve Ticaret A.Ş.

- Puccinelli- Elmataş Göller Bölgesi Meyve Sebze Değerlendirme San. ve Tic. A.Ş.

- Elma-Su Elma ve Diğer Meyveler Özü ve Suları San. ve Tic. A.Ş.

- Orma Orman Mahsulleri Entegre San. ve Tic. A.Ş.

- Göl Yatırım Holding A.Ş.

- Göltaş Hazır Beton ve Yapı Elemanları San. ve Tic. A.Ş.

- Göltaş Enerji Elektrik Üretim San. ve Tic. A.Ş.

- Orkav Orman ve Tarım Sanayi Hammadde Üretim A.Ş.

- OZF Fidancılık San. ve Tic. A.Ş."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber