Meclisin bu haftaki gündemi için tıklayınız

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 27 Haziran 2005 00:07, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Tatile girmeye hazırlanan TBMM, bu hafta da yoğun bir gündemle çalışacak. Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer tarafından veto edilen TÜBİTAK yasası ve Türk Ceza Kanunu'ndaki değişiklikler de bu hafta TBMM Genel Kurulu'nda ele alınacak.

TBMM Genel Kurulu, alınan karar gereğince yarın da toplanacak. Gündemin ön sıralarına alınan, öğretmen atamalarında yüzde 5 sınırlamasını kaldıran Milli Eğitim Bakanlığı Teşkilat ve Görevleri hakkında yasada değişiklik öngören tasarı, kalkınma ajanslarının kurulmasını öngören yasa tasarısı, DİE'yi Türkiye İstatistik Kurumu olarak yeniden yapılandıran yasa tasarısı, Belediye Kanunu Tasarısı, Genel Kurul'da görüşülecek. Görüşmeleri yarım kalan Hakim ve Savcılar Kanun Tasarısı'nın da bu hafta ele alınması bekleniyor.

Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in, bir kez daha görüşülmek üzere geri gönderdiği TÜBİTAK Kanunu'nda değişiklik yapan yasa ile kanuna aykırı eğitim kurumları açanlara verilecek cezayı düşüren düzenlemenin de yer aldığı TCK'da değişiklik yapan yasanın, haftanın ilk günlerinde ele alınıp yeniden görüşülmesi bekleniyor.

Genel Kurul gündeminde bulunan Çevre Kanunu'nda değişiklik yapan yasa tasarısı ile toprak koruma ve arazi kullanımını düzenleyen yasa tasarılarının da ele alınması planlanıyor.

TBMM Genel Kurulu, yarından itibaren her gün saat 23.00'e kadar çalışacak.

Bankacılık Yasası ve telefonların dinlenmesi

TBMM'deki ihtisas ve araştırma komisyonları da yoğun bir gündemle çalışmalarını sürdürecek.

Adalet Komisyonu, yarın yapacağı toplantıda, avukatlık mesleğinden gelen milletvekillerinin yasama üyeliği sürerken avukatlık yapmalarına imkan sağlayan, AKP ve CHP'li milletvekilleri tarafından verilen yasa teklifleri ile Çocuk Koruma Yasa Tasarısı'nı görüşecek.

Plan ve Bütçe Komisyonu, üzerinde çalışmaya başladığı 196 maddeden oluşan Bankacılık Yasa Tasarısı'nın görüşmelerine yarın ve daha sonraki günlerde devam edecek. Tasarının, komisyon aşamasının tamamlanması halinde, hafta içinde Genel Kurula indirilmesi bekleniyor.

İçişleri Komisyonu, AKP Yalova Milletvekili Şükrü Önder'in, MİT, Polis ve Jandarma'ya, hakim kararı veya gecikmesinde sakınca bulunan hallerde telekomünikasyon yoluyla yapılan iletişimi tespit, dinleme ve kaydetme yetkisi veren kanun teklifini yarın ele alacak.


TBMM'nin bu haftaki gündeminde Bankacılık ve SSK yasa tasarıları yer alıyor. Tatile girmeye hazırlanan milletvekilleri bu hafta da gece-gündüz çalışacak. Hem komisyon hem de Genel Kurul gündeminde tartışmalı ve vetolu yasalar yer alıyor. Bu yüzden tatilin sarkması da gündemde.

TBMM 1 Temmuz'da tatile girecek. Ancak milletvekillerinin önünde uzun ve yorucu bir hafta bulunuyor. Komisyonların yanı sıra, Genel Kurul gündeminde de önemli yasalar bekliyor. Bu hafta da saat 23.00'a kadar çalışması beklenen Genel Kurul'un gündeminde Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in veto ettiği TÜBİTAK Kanunu'nda değişiklik öngören yasayla kanuna aykırı eğitim kurumları açanlara verilecek cezayı düşüren düzenlemenin de yer aldığı TCK'da değişiklik yapan yasanın, haftanın ilk günlerinde ele alınıp yeniden görüşülmesi bekleniyor. Kanuna aykırı eğitim kurumlarına ceza indirimi getiren yasa tasarısı, daha önceki görüşmelerde milletvekillerinin sinirini germişti. CHP bu yasa dolayısıyla bu güne kadar AK Partiye verdiği desteği çekmiş ve yoğun bir muhalefet yapmıştı. Bu hafta da CHP'nin özellikle bu yasa üzerinden muhalefet yapacağı belirtiliyor.

Genel Kurul gündeminde ayrıca, öğretmen atamalarında yüzde 5 sınırlamasını kaldıran Milli Eğitim Bakanlığı Teşkilat ve Görevleri hakkında yasada değişiklik tasarısı, kalkınma ajanslarının kurulmasını öngören yasa tasarısı, DİE'yi Türkiye İstatistik Kurumu olarak yeniden yapılandıran yasa tasarısı, Belediye Kanunu Tasarısı ile görüşmelerine daha önce başlanan ancak yarım kalan Hakim ve Savcılar Kanun Tasarısı Çevre Kanunu'nda değişiklik yapan yasa tasarısıyla toprak koruma ve arazi kullanımını düzenleyen yasa tasarıları yer alıyor.

Halen komisyon görüşmeleri devam eden Bankacılık Yasası ve telefonların dinlenmesi, avukatlık mesleğinden gelen milletvekillerinin yasama üyeliği sürerken avukatlık yapmalarına imkan sağlayan, AK Parti ve CHP'li Milletvekilleri tarafından verilen yasa teklifleriyle Çocuk Koruma Yasa Tasarısı da ele alınacak yasalar arasında yer alıyor. AK Parti'nin SSK ve Bankacılık düzenlemeleriyle ilgili içtüzük değişikliğini gündeme getirip temel yasa olarak bu tasarıların görüşülmesine imkan tanıyacağı da Meclis kulislerinde konuşuluyor.

Ayrıca İçişleri Komisyonu, ise yarın AK Parti Yalova Milletvekili Şükrü Önder'in, MİT, Polis ve Jandarma'ya, hakim kararı veya gecikmesinde sakınca bulunan hallerde telekomünikasyon yoluyla yapılan iletişimi tespit, dinleme ve kaydetme yetkisi veren kanun teklifini ele alacak. Dolayısıyla bu hafta da milletvekillerini yoğun bir çalışma temposu bekliyor. Bu yasaların bitmemesi halinde tatilin 1 Temmuz yerine 10 veya 15 Temmuz tarihine alınması gündemde.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber