Balıkesir Valisi Arslan: Dünya barışı işte böyle sağlanır

Uluslararası Türkçe Öğretimi Derneği (Türkçeder) tarafından bu yıl 10.'su düzenlenen Uluslararası Türkçe Olimpiyatları'nın Balıkesir gösterimi için şehre gelen öğrenciler Vali Yılmaz Arslan'ı makamında ziyaret etti.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 05 Haziran 2012 18:40, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Ziyarette geçen yıl şiir dalında birinci olan Gürcistanlı Leyla Gurbanov'un okuduğu istiklal şairi Mehmet Akif Ersoy'un 'Yeis' isimli şiiri Vali Arslan'ı duygulandırdı. Türkçe Olimpiyatları'nın Türk insanının beklediği ve arzu ettiği bir etkinlik olduğunu ifade eden Vali Arslan, "Dünyada barış, kardeşlik, dostluk olsun, savaş olmasın diye konuşulur. Konuşmanın değil de yapmanın önemli olduğu bir faaliyetle karşı karşıyayız. Dünya barışı böyle sağlanacaktır." dedi.

Uluslararası Türkçe Olimpiyatları'nın Balıkesir gösterimi için öğlen saatlerinde iki otobüsle şehre gelen konuk öğrenciler yaklaşık 100 araçlık bir konvoy tarafından Değirmenboğazı mevkiinde karşılandı. Öğrenciler kısa bir şehir turu attıktan sonra Vali Yılmaz Arslan ve Emniyet Müdürü Ömer Aydın'ı makamında ziyaret etti. Öğrenciler iki farklı grup halinde gittikleri vali ve emniyet müdürünün makamında şarkı ve türkü okudu.

Öğrencilere eşlik eden Koordinatör Sefa Mutlu Koca, Vali Arslan'a Türkçe Olimpiyatları hakkında bilgi verdi. Bu yıl 5 kıtadaki 135 ülkeden toplam bin 500 öğrencinin ülkemize geldiğini aktaran Koca, öğrencilerin Türk insanını yakından tanıma imkanı bulduğunu söyledi. Vali Arslan, daha sonra öğrencilere tek tek sohbet etti. Ziyarete Türkçe Olimpiyatları kapsamında Ukrayna, Senegal, ABD, Kosova, Gürcistan, Somali, Romanya, Tacikistan, Gürcistan ve Uganda'dan gelen ve öğrenciler katıldı.

"OLAĞANÜSTÜ BİR GİRİŞİM"

Büyük bir organizasyonun içinde yer alan öğrencileri tebrik eden Vali Arslan, Balıkesir'de farklı ülkelerden çok sayıda öğrenciyi ağırlamaktan memnun olduğunu kaydetti. Türkçe Olimpiyatları'nın Türk insanının beklediği ve arzu ettiği bir etkinlik olduğunu ifade eden Vali Arslan, "Dünyada barış, kardeşlik, dostluk olsun, savaş olmasın diye konuşulur. Dünya barışının nasıl sağlanacağına ilişkin çok somut şeyleri insanlar söyleyemezler. Konuşmanın değil de yapmanın önemli olduğu bir faaliyetle karşı karşıyayız. Dünya barışı böyle sağlanacaktır. Her yetişen nesil, gençlik bunu sağlayacaktır." dedi.

Gençlere çok iş düştüğünü söyleyen Vali Arslan, "Dünyanın 135 ülkesinden bin 500'ün üzerinde gencin böyle güzel bir amaç uğrunda Türkiye'de ağırlanması bana göre olağanüstü bir girişim. Bu işin ne kadar güzel olduğu ve bu işte ısrar edilmesi gerektiğini bize gösteriyor. Gelişmiş Batı ülkelerinde ve diğer ülkelerde bütün faaliyetlerin sivil toplum örgütleri, vakıflar ve dernekler tarafından organize edilmesi ayrıca çok anlamlı. Bu işin gönüllüler hareketi tarafından yapılması sebebiyle bunun arka planında bir şey aramaya gerek olmadığını düşünüyorum." diye konuştu. Vali Yılmaz Arslan, yapılan faaliyetin Atatürk'ün söylediği 'Yurtta Sulh, Cihanda Sulh' ilkesini, hayata geçiren en önemli girişimlerden birisi olduğunu da sözlerine ekledi.

Ziyarette geçen yıl yapılan Türkçe Olimpiyatları'nda şarkı dalında birinci olan Tacikistanlı Shohrukukh Yunus 'Hasret Kaldım Gözlerinin Rengine' isimli şarkıyı okudu. Geçen yıl şiir dalında birinci olan Gürcistanlı Leyla Gurbanov'un okuduğu istiklal şairi Mehmet Akif Ersoy'un 'Yeis' isimli şiiri Vali Arslan'ı duygulandırdı. Diğer konuk öğrenciler de gösteride okuyacakları şarkı ve türkülerden kısa bir bölüm seslendirdi. Ziyaret sonunda Vali Arslan, öğrencilere çeşitli hediyeler verdi.

Emniyet Müdürü Aydın'ı ise makamında, Azerbaycan, Bosna Hersek, Kenya, Kosova, Mısır, Nahçıvan ve Şili'den 7 öğrenci ziyaret etti. Müdür Aydın, "İletişim ve bilgi çağında kültürlerin birbirleriyle kaynaşması ve insanların düşündüklerini ve duyduklarını paylaşarak anlaşması dil aracılığı ile sağlanmaktadır. Dil aynı zamanda kuşaklar arasındaki kültürün taşıyıcısıdır. Sizlerin Türkçeyi öğrenmekle kalmayıp değişik branşlarda program sunmaya ülkemize gelerek ziyaret etmeniz bizleri ayrıca mutlu etti. Türkçe Olimpiyatları'nın geleneksel olarak evrensel bir program haline gelmesinde katkısı bulunan, Türk diline ve kültürüne hizmet eden bütün vatandaşlarımıza ve katılımcı dünya ülkesi öğrencilerine ve ailelerine şükranlarımı sunuyorum." diye konuştu. Aydın ziyaretin sonunda öğrencilere çeşitli hediyeler verdi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber