YÖK'e müdahele edilemiyor

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 27 Haziran 2005 00:24, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, YÖK Genel Kurul toplantısının ardından yaptığı açıklamada YÖK'ün, katsayı konusunda aldığı kararın doğru olduğu konusunda ısrar ettiğini söyledi.

İstanbul Üniversitesi (İÜ) Baltalimanı Sosyal Tesisleri'nde, Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik'in başkanlığında saat 14.05'te başlayan Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Genel Kurulu Toplantısı, saat 18.00'de sona erdi.


Bakan Çelik, YÖK Genel Kurulu toplantısı sonrası açıklamalarda bulundu.

 

İKİ KONUDA MUTABAKAT

 

Toplantıda üç konunun gündeme geldiğini bildiren Çelik, hükümet gibi YÖK'ün de yeni üniversite kurulması konusunda aynı görüşte olduğunu duyurdu. Çelik, buna yönelik hazırlanan yasa tasarısını YÖK'ün incelediğini, bu konuda karşılıklı olumlu görüş alışverişinde bulunduklarını bildirdi.

 

Çelik, üniversite kapılarında yığılmayı önlemek ve öğrenci sayısını artırmak için YÖK ile hemfikir olduklarını kaydetti.

 

Bakan Çelik, ikinci olarak meslek liselerindeki eğitimin kalitesinin yükseltilmesi konusunda yine görüş birliğine vardıklarını ifade etti.

 

MESLEK LİSELİYE KATSAYI İYİLEŞİTİRİLMESİNDE MUTABAKAT YOK

 

Milli Eğitim Bakanı Çelik, YÖK'ün, meslek liselilere yönelik katsayı konusunda aldığı kararın doğru olduğu konusunda ısrar ettiğini söyledi. Çelik, şöyle konuştu:
   
?Ben bu kararın kamuoyunu tatmin etmediğini, beklentilere cevap vermediğini, öğrencileri daha fazla dershanelere bağımlı hale getireceğini zaten daha önce ifade etmiştim. Bu konudaki endişelerimizi, bu konudaki çekincelerimizi ve yapılması gerekenleri kendileriyle paylaştım. Ancak bu konuda onlar da buna karşılık olarak argümanlarını ortaya koydular. Bu konuda bir mutabakatın söz konusu olmadığını da sizlerle yine paylaşmak isterim.?

 

KARAR HÜKÜMETİN

Bir gazetecinin, ?YÖK Başkanı'nın 'aldığımız karar nihaidir' şeklindeki bir açıklaması oldu. YÖK, bu kararında ısrar ederse hükümet olarak nasıl bir yol izlersiniz?? sorusu üzerine Çelik, bu konuda Milli Eğitim Bakanı olarak tek başına bir karar veremeyeceğini söyledi.

?Hükümet olarak ne yapılabilir?? meselesinin, Bakanlar Kurulu'nu, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ı ve siyasi iradeyi bir bütün olarak ilgilendiren, onlarla birlikte konuşularak, tartışılarak verilmesi gereken bir karar olduğunu belirten Çelik, bugünkü toplantıda varılan sonuçları hükümet ile de paylaşacağını ve ondan sonra ne tür adımlar atılması gerektiğinin kamuoyunda tartışılacağını bildirdi.

Bakan Çelik, ?Başbakan YÖK'ün kararını 'zulüm' olarak değerlendirdi. Bundan sonraki aşama ne olacak?? şeklindeki bir soru üzerine de hükümet olarak bu konuda bir karar alındığı zaman bunu paylaşacaklarını kaydetti.

Çelik, ?Açıklamalarınızdan YÖK'ün kaldırılabileceği gibi bir sonuç çıkarabilir miyiz?? sorusu üzerine ise YÖK'ün kaldırılması için Anayasa'nın değiştirilmesi gerektiğini söyledi.

Kendilerinin şu anda ÖSS sürecini görüştüklerini, kanun çıkarılmasının TBMM'nin işi olduğunu anımsatan Çelik, ?Hükümet oraya götürebilir. Milletvekilleri teklif verebilir. Anayasa değişikliği bir bütün olarak Meclis'in işidir. Eğer ilerde böyle bir gelişme olursa hep birlikte öğreniriz? dedi.

?YASAYA GÖRE YETKİ YÖK'ÜN?

Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, ?YÖK katsayı konusunda esneklik gösterebilir mi?? sorusu karşısında da YÖK Genel Kurulu'nun 2006 yılında yapılacak ÖSS ile ilgili olarak katsayının değiştirilmemesi kararı aldığını anımsatarak, şunları kaydetti:

?1998'de bu hale getiren kararı yine YÖK almıştı. YÖK bir kararla bu tartışmaları bitirebilirdi. Ancak bu tartışmalar devam ediyor, bundan sonra da devam edecektir. YÖK'e bu yetkiyi veren 2547 sayılı Yasa'nın 45. maddesi yürürlükten kaldırılmadığı müddetçe bu yetki YÖK'ün. Bu yasa değiştirilebilir mi, değiştirilemez mi, hep beraber göreceğiz. Bu tek başına benim verebileceğim bir karar değildir.?

Bakan Çelik, katsayı konusunda anlaşmaya varılamamasının sebebini soran bir gazeteciye, bu sebebi daha önce defalarca dile getirdiğini, bunu zaten herkesin bildiğini söyledi.

Burada üzerinde durulan konunun, meslek liseleri öğrencilerinin 2 yıllık meslek yüksekokularına sınavsız geçmeleri olduğunu belirten Çelik, buna karşılık olarak kendilerinin de ?hiçbir katsayı engeli olmadan meslek liselilerin yüzde 5'inin üniversiteye gidebildiğini, bunu bugün yüzde 2'ye düşürmenin bir anlamı olmadığını? söylediklerini bildirdi.

?KAMUOYUNU TATMİN ETMEZSENİZ TARTIŞMA SÜRER?

Bakan Çelik, şöyle dedi:

?Ben eninde sonunda bu problemin çözüleceğine inanıyorum. Bu sonuçtan kamuoyu tatmin olmamıştır. Kamuoyunu tatmin etmediğiniz sürece de bu tartışmalar devam eder. Demokratik toplum, tartışmasını bilen, konuşmasını bilen, ortak aklı çalıştırmasını bilen bir toplumdur. Türkiye demokratik bir ülkedir. Buna da çözüm bulunacağına inanıyorum.?

?Toplantıya neden YÖK'ten kimsenin katılmadığı?na yönelik bir soru üzerine de Çelik, toplantının gündeminin kendileri tarafından tespit edildiğini, toplantının başkanlığını da kendisinin yaptığını söyledi.

Bu açıklamayı sadece şahsı adına değil, YÖK Genel Başkanı Prof. Dr. Erdoğan Teziç adına da yaptığını belirten Çelik, söylediklerinde kendisini tatmin etmeyen, toplantıda alınan kararlarla çelişen durum olması halinde Prof. Dr. Teziç'in çıkıp aksini söyleyebileceğini, ancak böyle bir şeyin söz konusu olmadığını belirtti.

OLGUNLUK SINAVI GELİYOR

Bakan Çelik, gelecek yıl değil, daha sonraki yıllarda devreye sokulmak üzere ?olgunluk sınavı? benzeri bir sınav getirmek istediklerini daha önce de kamuoyuyla paylaştıklarını anımsatarak, bu sınavın kimlerin yükseköğretime gidip gitmemesi gerektiğine de bir anlamda karar verecek olan bir sınav olduğunu kaydetti.

Bunun yükseköğretime ve ortaöğretime getirecekleriyle ilgili olarak Yükseköğretim Kurumu'nun bir alt birimi olan ÖSYM ile Milli Eğitim Bakanlığı Talim Terbiye Kurulu'nun müşterek bir çalışma yapacağını ifade eden Çelik, ?ÖSS ile ilgili bizim itiraz sürecimiz devam ediyor. Kamuoyunun tatminsizliği devam ediyor. Bu konuda daha ileri ve daha iyiye götürücü adımlar atılması gerektiği konusundaki fikirlerimiz ve ısrarımız devam ediyor. Bugün kendileriyle bunları konuştuk? dedi.

 

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber