TUSKON: Ticaret Köprüsü kapsamında 25 bin iş görüşmesi yapılacak

Türkiye İşadamları ve Sanayiciler Konfederasyonu (TUSKON) Yönetim Kurulu Başkanı Rızanur Meral, Türkiye-Dünya Ticaret Köprüsü 2012 programının sektörel formatlı olacağını bildirdi.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 05 Haziran 2012 20:34, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Meral, "İnşaat Malzemeleri ? Mobilya - Ev Tekstili sektörel programı 130 ülkeden bin 470 yatırımcı ile bin 200 girişimcimizi buluşturacak 25 bin ikili görüşme yapılmasına öncülük edecektir." dedi.

TUSKON'un Ekonomi Bakanlığı koordinasyonunda Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) ile ihracatçı birlikleri desteğinde organize ettiği Türkiye-Dünya Ticaret Köprüsü 2012 programı başladı. Toplam 130 ülkeden bin 470 girişimcinin konuk olacağı programın açılış törenine Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan'ın yanı sıra TUSKON Başkanı Rızanur Meral, TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi ile ihracatçı birliklerinin başkanları katıldı.

Açılış töreninde söz alan TUSKON Başkanı Rızanur Meral, kurum olarak son bir senede 104 ayrı ülkeye 448 ticaret ve yatırım heyeti gönderdiklerini aktardı. Anılan heyetlere Türkiye'den 7 bin 500 girişimcinin katıldığını anlatan Rızanur Meral, buna mukabil 140 ülkeden 550 heyet ile 11 bin yabancı yatırımcının ağırlandığını vurguladı.

Gelinen aşamada 23 ticaret köprüsü programı yapıldığını hatırlatan Meral, şöyle devam etti: "Bunlara 25 binden fazla yabancı ve 40 bine yakın yerli girişimci katıldı. Tahminlerimize göre ticaret köprüsü programlarında bugüne kadar milyarlarca dolarlık ticaret hacmi oluşturuldu. Türkiye-Dünya Ticaret Köprüsü 2012, İnşaat Malzemeleri ? Mobilya - Ev Tekstili sektörel programı 130 ülkeden bin 470 yatırımcı ile bin 200 girişimcimizi buluşturacak 25 bin ikili görüşme yapılmasına öncülük edecektir. Ticaret köprüsü programlarımız sadece ticarete vesile olmamıştır. Aynı zamanda girişimcilerimizi daha evvel adını bile bilmediği çok ayrı ülkeleri yakından tanımalarını mümkün kılmıştır. Hem ticaret köprüleri hem de sonrasında tertip edilen ticaret ve yatırım heyetleri ile başta Afrika ve Avrasya olmak üzere pek çok bölgede üyelerimiz tarım, hayvancılık, gıda, madencilik, inşaat, mobilya, plastik, enerji, demir çelik gibi alanlarda önemli yatırımlar yaptı. Ticaret köprüsü programlarımız bu yönüyle ülkelerimiz arasında ekonomik ve ticari bağların güçlenmesine ve daha önce ismini bile duymadığımız ülkelere giden yatırımcılarımızın karlarını artırdığı gibi, benzer şekilde dünyanın birçok ülkesinden Türkiye'nin artırmaktadır."

Ticaret Köprüsü programlarının dünyada tanınan bir marka haline geldiğinin altını çizen Meral, burada önemli rol oynayan kesimlere minnettar olduklarını belirtti.

Törende Türkiye'nin ekonomide elde ettiği başarılara da değinen Meral, "İktidarın takdire değer dış siyaseti, TUSKON'un aktif faaliyetleri ile birleşince dünya ekonomilerinde daralmanın görüldüğü bir dönemde bile ihracatımız yüzde 10'dan fazla artmış ve ekonomimizin büyümesi devam etmiştir." yorumunu yaptı.

TİM BAŞKANI: TÜRKİYE'YE YATIRIM YAPAN KAZANIYOR

TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi ise ihracatçılar olarak TUSKON'un faaliyetlerine önem verdiklerini ve gereken katkılarda bulunduklarını dile getirdi. Türkiye-Dünya Ticaret Köprüsü'nün her daim ardında olduklarını belirten Mehmet Büyükekşi, bu organizasyonların dış ticaretin artmasında büyük rol oynadığını ifade etti.

Türkiye'nin artık ayrı bir düzleme girdiğini savunan Büyükekşi, şunları kaydetti: "Planlarını Ar-Ge ve inovasyonla genişletiyor, yönünü biliyor. Artık rüzgar bizden yana esiyor. 2011'de 135 milyar dolar ihracat yaparken rekor kırdık. Bu başarıda bize büyük destek veren Cumhurbaşkanı Gül'e ve Ekonomi Bakanı Çağlayan'a teşekkür ediyorum. Türkiye yakaladığı güven ve istikrar ortamı ile, üretken yapısı ile, yeniliklere açık ortamı ile finansal çekim merkezi oldu. Burada gücünü yatırımcılarımızdan aldı. Şükür artık ülke ihracatını ve ihracat bölgelerini genişletiyor. Muasır medeniyetler seviyesine gelmek için ekonomik modelini tamamlamak üzere. Türkiye, başarılı bir sene geçirdi. Burada başarılı bir iktidarın yanında dinamik ihracatçıların rolü büyüktür. Evet, artık ihracat büyümenin motoru oldu. 2012'de de ihracatın güçlü artışı devam ediyor. İlk 5 ayda yüzde 10,3 artışla 60 milyara vardı. 2012 hedefimiz 150 milyar dolar olup buna emin adımlarla yürüyoruz."

Büyükekşi, 2023 ihracat hedefinin 500 milyar dolar olduğuna işaret ederek, "Bu hedefi yakalayacağız, dünyanın önemli ihracat ülkelerine gireceğiz. Gelinen aşamada Türkiye'ye yatırım yapan, onunla ticaret yapan herkes kazandı, kazanıyor. Bundan sonra da kazanmaya devam edecek." ifadelerini kullandı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber