Kayseri'de vatandaşlara 20 bin kene seti dağıtılacak

Yaz aylarının gelmesiyle birlikte kene vakalarında artış yaşanması Kayseri İl Halk Sağlık Müdürlüğü'nü harekete geçirdi.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 06 Haziran 2012 13:31, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Yaz aylarının gelmesiyle birlikte kene vakalarında artış yaşanması Kayseri İl Halk Sağlık Müdürlüğü'nü harekete geçirdi. Bu amaçla müdürlük, Kayseri'de birinci öncelikli bölgelerde 20 bin kene seti dağıtılarak, halkın hem bilinçlendirilmesi hem de keneye karşı önlem alması hedefleniyor. Dağıtılar setlerde keneyi çıkartmak için 'kene kartı'nın yanı sıra eldiven de bulunuyor. Ayrıca, vatandaşların kene kartını nasıl kullanacaklarına dair bilgiler de veriliyor.

Keneden insana geçen Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığından dolayı birçok vatandaş hayatını kaybetmeye başladı. Bunun üzerine İl Sağlık Müdürlüğü, Sağlık Bakanlığı'nın talimatları doğrultusunda kene kartı uygulamasına geçti. Müdürlük, ilk olarak Kayseri'de kene vakalarının en çok yaşandığı bölgeleri tespit etti. Birinci öncelikli bölge olarak ilan ettikleri köylerde, kene seti dağıtmaya başlayan müdürlük yetkilileri, ayrıca konuyla ilgili olarak vatandaşları da bilgilendirme çalışması başlattı.

İl Halk Sağlığı Müdürü Yunus Karadağ, vakaların istatistiğine göre Kayseri'de birinci öncelikli bölgeleri tespit ettiklerini söyledi.

Felahiye ilçesinin Büyüktoraman, Pınarbaşı Kızılören, Demirci, Sarız Ördekli, Tomarza'nın Tatar köylerinin birinci öncelikli bölge olarak belirlendiğini bildiren Karadağ, söz konusu yerleşim birimlerinde çalışma yaptıklarını kaydetti. Sağlık Bakanlığı'nın direktifleri doğrultusunda kene seti aldıklarını belirten Karadağ, "Kene setinde eldiven ve keneyi çıkartmak için kene kartı bulunuyor. Ayrıca, kenenin nasıl çıkartılacağına dair bilgiler içeren bilgi notu mahiyetinde kart da bulunuyor. Tutulan keneyi elle sıkarak çıkartmamaları için basit aparat kullanarak, yapışmış keneyi insanlar rahatlıkla çıkartabiliyor. Karta nasıl kullanacakları dair bilgiler var. Eldiven veriyoruz. Kene kart kullanımı eğitimi veriyoruz. Birinci öncelikle bölgelerde her haneye 7 yaş üzerinde her vatandaşımızı bu setten veriyoruz. Felahiye'deki dağıtım bitirildi. Sırasıyla Pınarbaşı ve Tomarza'ya dağıtılacak. Hafta sonuna kadar bitirmeyi hedefliyoruz. Bölgeye 20 bin adet kene seti dağıtmayı planlıyoruz.? diye konuştu.

"KENE HEMEN ÇIKARTILMALI"

Vücuda yapışan keneye çıplak elle dokunulmaması gerektiğine vurgu yapan Karadağ, ?Kene tutunması halinde çıplak elle dokunmadan bir kene kartı, eldiven, kâğıt mendil, bez naylon poşet veya yaprak ile vakit geçirilmeden, kene ezilmeden, patlatılmadan hemen çıkarılmalı ve çıkartılan yer tentürdiyot ile temizlenmelidir. Kene çıkarılırken kenenin başı deri içinde kalsa bile hastalık açısından bir risk oluşturmamaktadır. Kene çıkartılamıyorsa hemen en yakın sağlık kuruluşuna giderek çıkartılması sağlanmalıdır. Keneye asla çıplak elle dokunulmamalı ve kene çıplak elle çıkarılmamalıdır. Kene vücuttan ne kadar erken çıkarılırsa hastalığa yakalanma riski de o kadar az olur.? dedi.

Vücuda tutunmuş olan kenenin üzerine kolonya gibi herhangi bir madde dökülmemesi uyarısında bulunan Karadağ, ateş ve sigara basılmaması gerektiğini belirtti. Karadağ, kenenin çıkarıldıktan sonra patlatılmaması, çamaşır suyu veya alkol konulan bir kabın içine atılarak öldürüldükten sonra uygun bir şekilde yok edilmesi gerektiğini sözlerine ekledi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber