İmsak
Güneş
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı

Üst kurul başkanları, yeni yasa taslağını görüşmek üzere ikinci kez toplanacak

Haber Giriş : 15 Eylül 2003 18:12, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Üst kurul başkanları, yeni yasa taslağını görüşmek üzere ikinci kez toplanacak

Büyük bölümü IMF'nin isteği üzerine oluşturulan üst kurulların benzer niteliklere kavuşturulması ve denetime alınması için AKP'nin hazırladığı yasa taslağında yapılacak değişikliği görüşmek üzere kurul başkanları yarın ikinci kez biraraya gelecek.

Başbakanlık Başdanışmanı Prof. Ömer Dinçer'in hazırladığı, düzenleyici ve denetleyici kurumların kuruluş ve görev esasları hakkında kanun taslağı üzerinde ilk görüşmeler 4 Eylül'de tamamlanmıştı..

Bilkent Otel'de saat 1000'de başlayacak toplantıda kurul başkanları, yasa taslağında yapılması gereken değişikliklere ilişkin düşüncelerini Dinçer'e anlatmaya devam edecekler.

Mevcut taslakta, yeni kanunun yürürlüğe girmesinin ardından 3 ay içinde kurulların kanunlarında bu değişikliğe paralel gerekli değişikliklerin yapılmasını öngörülüyor.

Kurul başkanlarının yaptığı ilk toplantıda, 3 aylık sürenin 6 ay olarak değiştirilmesi konusunda ortak bir yaklaşımın meydana geldiği ifade edilirken, taslağa eklenecek bir madde ile mevcut üst kurul üyelerinin durumlarının netleştirilebileceği kaydediliyor.

IMF, 2001 krizi sonrasındaki ekonomik program çerçevesinde piyasaların işleyişinin politik etkenlerden arındırılması ve regülasyonun sağlanabilmesi için ekonominin pek çok alanında bağımsız düzenleyici ve denetleyici kurulların oluşturulmasını desteklerken, hükümet yetkilileri üst kurulların bağımsız olmalarına karşın yaptıkları işlemler ve mali açıdan denetlenmesinin zorunlu olduğunu belirtiyorlardı.

Toplantıya, BDDK Başkanı Engin Akçakoca, SPK Başkanı Doğan Cansızlar, Rekabet Kurumu Başkanı Mustafa Parlak, EPDK Başkanı Yusuf Günay, Kamu İhale Kurumu Başkanı Osman Şener Akkaynak, RTÜK Başkanı Fatih Karaca, Tütün Kurulu Başkanı Niyazi Adalı, Şeker Kurulu Başkanı Abdurrahman Özenbaş ile Telekomünikasyon Üst Kurulu Başkanı Ömer Arasıl'ın yanı sıra kamudan bazı temsilcilerin katılması bekleniyor.

Toplam 25 maddeden oluşan taslağın en çok tartışılan maddelerinden birini, 11'e kadar çıkan kurulların üye sayılarının 7 kişi ile sınırlanmasına dair madde oluşturuyor.
İlk toplantıda, kurulların 7 üyeden oluşmasına ilişkin yaklaşımından vazgeçilirken, kurulların en fazla kaç kişiden oluşabileceğine yönelik bir üst sınır belirlenmesi yaklaşımı üzerinde anlaşmaya varılmıştı.

Halen 9 olan bağımsız kurulların üye sayıları 5 ile 11 arasında değişiyor.
Netgazete

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber