Telefon dinlemeye üçlü kontrol sistemi geliyor

Haber Giriş : 27 Haziran 2005 13:13, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

MİT, Emniyet ve Jandarma, hakimden izin alarak telefonları dinlerse, bundan her üç kurumun haberi olacak. Telefon dinlemeyi koordine eden merkez hukukçular ve Başbakan'ın görevlendireceği kişiler tarafından da denetlenecek.

Telefon dinlemeye üçlü kontrol sistemi getiriliyor. MİT, Emniyet ve Jandarma, hakimden izin alarak telefonları dinlerse, bundan her üç kurumun haberi olacak.

Dinlenecek telefonların bağlantısını yapacak olan tek merkez, ayrıca hukukçular ve Başbakan'ın görevlendireceği kişiler tarafından da denetlenecek. Her vatandaş, önleyici istihbarat amacıyla dinlenemeyecek. Terör örgütü üyeleri, kaçakçılar, organize suç örgütü üyeleri, casusların tüm telekomünikasyon yoluyla yaptıkları haberleşme dinlenecek ve kaydedilecek.

YASA TEKLİFİ HAZIR

Meclis İçişleri Alt Komisyonu, telefonların önleyici istihbarat amacıyla dinlenmesini düzenleyen yasa teklifiyle ilgili çalışmasını tamamladı. Bugün İçişleri Komisyonu'nda görüşülecek olan teklife göre, Türkiye'nin tüm telefonları ve internet haberleşmesi Ankara'da kurulacak tek merkezden kontrol edilecek.

MİT, Emniyet ve jandarma eskiden tamamen birbirinden bağımsız olarak dinleme yapabilirken, bundan sonra, dinlenecek telefonların bağlantısını Ankara'daki tek merkez yapacak. Bu merkezde, MİT; Emniyet ve jandarmanın görevlendireceği kişiler ile hukukçular olacak. Dinlenen telefonları bu merkezde bulunan MİT, Emniyet ve jandarma teşkilatının görevlileri sürekli kontrol edecek. Hukukçular ise, kanunsuz dinlemeye izin vermeyecek. Alt komisyon, yasa teklifine kimlerin dinleneceğine dair somut kıstaslar getirilmesini sağladı. Buna göre, terör örgütü üyeleri, kaçakçılar, organize suç örgütü üyeleri ve casuslar önleyici amaçla sürekli dinlenebilecek. Ancak normal vatandaş önleyici istihbarat amacıyla dinlenemeyecek. Kanunsuz dinleme yapanlar hakkında 10 yıla kadar hapis istemiyle dava açılabilecek.

İçişleri Komisyonu'nda bugün görüşülecek olan teklifin bu hafta TBMM kapanmadan yasalaşması bekleniyor. Teklife göre, Ankara'daki tek merkez oluşturuluncaya kadar telefonlar eski usulde dinlenebilmesi için geçici madde konulacak.

sabah

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber