Yargıtay Onursal Başkanı Uygun'a fahri doktora verildi

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 27 Haziran 2005 16:17, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Gaziantep Üniversitesi (GAZÜ) Senatosu tarafından fahri doktora ünvanı verilen Yargıtay Onursal Başkanı Mehmet Uygun, yıllar önce söylediği "Hakim, vicdanı ile cüzdanı arasına sıkışmamalı" sözünün, başta kamu kurum ve kuruluşları olmak üzere tüm çalışanlar için geçerli olduğunu söyledi.

Yargıtay Onursal Başkanı Mehmet Uygun'a, GAZÜ tarafından fahri doktona ünvanı verilmesi için tören düzenlendi. Atatürk Kültür Merkezi'nde düzenlenen törene, Vali Lütfullah Bilgin, GAZÜ Rektörü Prof. Dr. Erhan Ekinci, Cumhuriyet Başsavcısı Ahmet Karayiğit, Bölge İdare Mahkemesi Başkanı Arif Metin Keser, İl Jandarma Alay Komutanı Albay Süleyman Yüksel, ilçe belediye başkanları, oda başkanları, sanayiciler ve akademisyenler katıldı. Törenin açılış konuşmasını yapan GAZÜ Rektörü Prof. Dr. Erhan Ekinci, üniversitelerin kent ile iç içe olmaları gerektiğini söyledi.

Prof. Dr. Ekinci, Gaziantepli olan Yargıtay Onursal Başkanı Mehmet Uygun'un kentin önemli değerlerinden biri olduğunu belirterek, "Kentin yetiştirdiği değerli insanları öne çıkararak, onların değerlerinin paylaşılması sağlanmalıdır. Biz de bu amaçla Gaziantepli olan ve yıllardır Türk hukukuna hizmet eden Yargıtay Onursal Başkanı Mehmet Uygun'a fahri doktora ünvanı vermeyi uygun gördük. Kendisi yıllar önce 'Hakim, vicdanı ile cüzdanı arasına sıkışmamalı' demişti. Üniversitelerimizde de öğretim elemanları yeterince maaş alamıyor, yeterli maaş alamadıkları için de yeteri kadar araştırma yapamıyorlar. Bu konuyu başta YÖK olmak üzere, hükümetin değerli üyelerinin düşündüğüne inanıyorum. Öğretim elemanları vicdanı ile cüzdanı arasına sıkışmamalı" dedi.

Rektör Prof. Dr. Ekinci, açılış konuşmasının ardından Yargıtay Onursal Başkanı Mehmet Uygun'a fahri doktora ünvanını verdi. Yargıtay Onursal Başkanı Mehmet Uygun, hakim olarak çalıştığı yıllarda karşılaştığı olaylardan örnekler verdi ve olumsuz olayların artarak devam ettiğinin üzüntüsünü yaşadığını söyledi. Uygun, Gaziantep Üniversitesi tarafından fahri doktora verilmesini bütün hücrelerinde hissederek, mutlu olduğunu ifade etti.

"ÜNİVERSİTELER, YARINLARA IŞIK TUTACAK KURUMLARDIR"

Yargıtay Onursal Başkanı Mehmet Uygun konuşmasında, "Beni unutmayıp, dünümü hatırlayıp değerli bulan, beni onurlandıran, unutulmama defterine yazan üniversitenin kadir bilen çalışanlarına teşekkür ediyorum. Yarınlara ışık tutacak, eğitimsizliği giderecek üniversitelerdir. Bilim, dünü görür, tekrarlamaz. Kuşku duyup, gerçeği bulmanın ve yaratıcı aklı kullanmanın yolu üniversitelerden geçmektedir. Bizim ulusal hedefimiz ise Atatürk'ün gösterdiği çağdaş uygarlık düzeyidir. Bu yolda yol gösterenlere, dirsek çürütenlere minnet duyuyoruz. 'Hakim, vicdanı ile cüzdanı arasına sıkışmamalı' demiştim. Bunu, başta kamu kurum ve kuruluşlarında çalışanlar başta olmak üzere tüm çalışanlar için söylüyorum. Hak ettiğinin alınmaması bir haksızlıktır. Hak öyle bir yüce değerdir ki, yüce tanrının sıfatı, kulun beklentisi, insanlığın gereği ve toplumun temel direğidir. Buna ihanet toplumu çürütür. Hak dağıtımı yapanlara, hangi konumda olursa olsun bunu öneriyorum ve yalvararak diliyorum" diye konuştu.

Konuşmaların ardından emekliye ayrılan üniversite çalışanlarına birer plaket verildi. Plaket töreni sırasında söz alan Prof. Dr. Metin Tulgar'ın yaptığı konuşma ise salonda bulunanlardan büyük alkış aldı.

Prof. Dr. Tulgar, geliştirdiği beyin pilinin, dünyada tek patentli beyin pili olduğunu ifade ederek, "Arabamı satıp, buradan alacağım emekli ikramiyesini de birleştirerek, geliştirdiğim beyin pillerini tüm dünyaya ulaştırmak için İstanbul'da bir merkez açacağım. Türkiye'nin sesini tüm dünyaya duyurmaya çalışacağım. Ben yıllar önce Türkiye'ye döndüğüm zaman engellemeler ve frenlemelerle karşılaştım. Yoksa ben geliştirdiğim projeleri 10 yıl önce Türk milletine hediye edecektim. O zamanlar Adriyatik'ten Çin Seddi'ne kadar büyük Türkiye sloganları atılıyordu. Ben geliştirdiğim proje ile Türkiye'yi muz cumhuriyeti gibi görmek isteyenlere cevabımı verdim.

Türkiye muz cumhuriyeti değildir, saygın bir ülkedir ama bu iş lafla olmaz. Şehitlerimizin ruhu şad olsun, yüce Türk milleti varolsun" şeklinde konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber