Hakim ve Savcılar Kanunundaki değişiklik görüşülüyor

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 27 Haziran 2005 18:28, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

TBMM Genel Kurulu'nda, Hakimler ve Savcılar Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı'nın 4 maddesi daha kabul edildi.

Görüşmelerine 25 Haziran Cumartesi günü başlanan tasarı üzerinde bugünkü müzakerelere, 15'inci maddeden başlandı. Kabul edilen maddelerin getirdiği düzenlemeye göre, meslekleriyle ilgili yüksek lisans öğrenimi yapmış olanlarla Türkiye ve Orta Doğu Amme İdaresi Enstitüsü'nün yüksek lisans programını ve Türkiye Adalet Akademisi'nde bir akademik yıldan az olmamak üzere düzenlenen uzmanlık eğitim programını başarıyla bitirenler için 9, meslekleriyle ilgili öğrenim dallarında doktora yapanlar için 8 yıllık meslek kıdemi, birinci sınıfa ayrılmada yeterli sayılacak.

-MERKEZ KURULUŞLARA ATAMA KOŞULLARI-

Adalet Bakanlığı tetkik hakimliğine, hakimlik ve savcılık mesleğinde fiilen en az 5 yıl görev yapmış ve üstün başarısı ile bakanlık hizmetlerinde yararlı olacağı anlaşılmış bulunanlar arasından, Adalet Bakanı tarafından atama yapılacak.

Adalet müfettişliğine, hakimlik ve savcılık mesleğinde fiilen en az 8 yıl görev yapmış ve üstün başarısı ile adalet müfettişliği hizmetinde yararlı olacağı anlaşılmış bulunanlar arasından atama yapılacak. Atama, üçlü kararnameyle gerçekleştirilecek.

Adalet Bakanlığı Müsteşarlığı'na, yüksek müşavirliklerine, müsteşar yardımcılıklarına, Teftiş Kurulu Başkanlığı'na, genel müdürlüklerine, Araştırma, Planlama ve Koordinasyon Kurulu Başkanlığı'na, Teftiş Kurulu başkan yardımcılıklarına, Yargıtay ve Danıştay üyeliğine seçilme hakkını kaybetmemiş bulunan birinci sınıf, müstakil daire başkanlıklarına, genel müdür yardımcılıklarına ve İşyurtları Kurumu Daire Başkanlığı'na ise birinci sınıfa ayrılmış hakim ve savcılar arasından üçlü kararname ile atama yapılacak.

Genel müdürlük daire başkanlıkları ile Araştırma, Planlama ve Koordinasyon Kurulu üyeliklerine ise meslekte fiilen en az 8 yıl çalışmış ve ikinci dereceye yükselmiş hakim ve savcılar arasından Bakan onayı ile atama yapılacak.

Bakanlık merkez teşkilatında olmayıp, yargı görevinden bu görevlere atanacakların muvafakati alınacak.

Tasarının maddeleri üzerinde AK Parti adına söz alınmazken, CHP daha önceki tavrını sürdürdü. Her madde üzerine grup ve şahısları adına konuşmalar yapan CHP'liler, sık sık karar yeter sayısı ve yoklama isteyerek görüşmeleri uzatmaya yönelik kararı devam ettirdiler.

-''SINAVLARIN SONUÇLARI UYUMSUZ''-

CHP Konya Milletvekili Atilla Kart, hakim adayları için yazılı sınavları ÖSYM ile işbirliği yaparak gerçekleştirmesinden dolayı hükümeti kutlarken, sözlü sınavların Adalet Bakanlığı bürokratları tarafından yapılmasını eleştirdi.

Kart, yazılı sınavda ilk 100 arasında giren adayların sözlü sınavda ilk 150 kişinin arasına giremediğini bildirdi. Kart, yazılı sınavda 150 ile 200'üncü adaylar arasında yer alanların ise sözlü sınavda ilk 50-75 aday arasında yer bulduğunu kaydederek, yazılı sınavla sözlü sınav sonuçları arasında uyumsuzluk olduğunu ifade etti.

Kart, yazılı sınavın, sözlü sınavda aranılan bazı nitelikleri de belirlediğini ifade ederek, esasen sözlüye gerek olmadığını savundu. Genel Kurul'da tasarı üzerindeki görüşmeler sürüyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber