Defterdar Mat: 2-B yasasında hedefimiz para değil, sosyal barışı sağlamak

Antalya Defterdarı Hidayet Mat, orman vasfını kaybetmiş araziler olarak bilinen 2-B yasası ile hedefin para değil, sosyal barışı sağlamak olduğunu söyledi.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 07 Haziran 2012 14:20, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Antalya Defterdarı Hidayet Mat, orman vasfını kaybetmiş araziler olarak bilinen 2-B yasası ile hedefin para değil, sosyal barışı sağlamak olduğunu söyledi. Mat, ?2-B mevzusunda devletle vatandaş arasında ortaya çıkan ihtilafı ortadan kaldırmak istiyoruz.? dedi.

Hidayet Mat, Batı Akdeniz Ekonomisini Geliştirme Vakfı (BAGEV) tarafından hazırlanan Batı Akdeniz'de İş Hayatı programına konuk oldu. Defterdarlığın çalışmaları hakkında bilgi veren Mat, uzun süreli kiralama, irtifak hakkı yöntemini, turizmin yanında tarım yatırımcılarına da uyguladıklarını anlattı. Mat, ?Yatırım ve istihdamı yüksek tutmaya vesile olmak için rayiç bedelin yüzde 1'ine bu tarım topraklarımız, tarım yapılmaya elverişli hazine arazilerimizi irtifak hakkı yoluyla yatırımcılarımızın eline ihaleyle veriyoruz. Ve yatırımcılarımız cüzi arazi maliyetleriyle yüksek yatırım yapma imkanına sahip oluyorlar.? diye konuştu.

2-B yasasıyla ilgili bilgi veren Mat, söz konusu arazilerle ilgili ne yapılacağına ilişkin hükümleri içeren 6292 sayılı Kanun'un 26 Nisan'da çıkmasıyla, 2-B arazileriyle ilgili çalışmalara başladıklarını belirtti. Türkiye'de 2-B alanları ve kullanıcılarının belirlendiğini kaydeden Mat, şöyle devam etti: ?Bize 26 bin 120 hektarlık bir alan teslim ettiler. 3 bin 80 hektar da devam ediyor. Dolayısıyla topladığımızda 30 bin hektar civarında 2-B arazisi doğrudan satışa konu olacak bir arazi var. Bu arazilerin yüzde 40'ı yaklaşık 9 bin 500 hektarı Antalya merkezde bulunuyor. Yüzde 25'i Kaş'ta, yüzde 10'u Manavgat'ta, yüzde 10'u da Alanya'da yer alıyor. Geri kalanı da diğer ilçelere bölünmüş durumda. 2-B arazisini kullanan sayı 82 bin 340 kişi.? Mat, 2-B kullanıcılarını, çıkan yasadan yararlanmaya çağırdı.

Yapılan kadastro güncellemeleri sonucunda belirlenen kullanıcının, 2-B arazisini alma hakkına sahip olduğunu hatırlatan Mat, ?Eğer bu kişi vefat etmişse bunların mirasçıları, eğer bu kişi satın alma hakkını bir başkasına noterden onaylı devredebiliyor. Devretmişse satın alma hakkına devir alan kişi yani 3 kişi diyoruz. Kullanıcısı veya bunun mirasçıları ya da noter onaylı devrettiği kişi. Bizim muhatabımız bunlar.? diye konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber