Egemen Bağış: Vize belası, 1980 darbesini yapanların attığı kazıktır

Avrupa Birliği Bakanı Egemen Bağış, AB'ye vizesiz girişlerle ilgili iğneyi biraz da Türkiye'nin kendisine batırması gerektiğini söyledi.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 07 Haziran 2012 15:03, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Bağış, "Vize belası, bize maalesef Avrupalıların değil 1980 darbesini yapanların attığı kazıktır. 1980'e kadar, 1963'te imzalanan anlaşma nedeniyle vize uygulayamayan ülkelerin darbe sonrası o dar vizyonlu zihniyetin göz yumması hatta teşvik etmesi sonrası vize uygulaması sorunu ile karşılaştık. O atılan kazığı hala çıkarmaya çalışıyoruz.? dedi.

Yurt Dışında Yaşayan Vatandaşlar Sivil Toplum Kuruluşları'nın düzenlediği buluşmada konuşan Egemen Bağış, Türkiye'nin artık çok farklı noktada olduğunu söyledi. Yurt dışında yaşayan Türk'ün Türkiye'nin gururu olduğunu da kaydeden Bağış, Türk'lerin artık önemli yerele geldiğine dikkat çeken Bağış, bu gün İstanbul'da Dışişleri Bakanı ile birlikte Avrupa Birliği'nin genişlemeden sorumlu temsilcisi Füle ve dış politika ve savunma yüksek temsilcisi Ashton ile bir araya geleceklerini söyledi. AB yetkilileri ile yapacakları görüşmede vize meselesini ele alacaklarını ifade eden Bağış, "Artık Türkiye'nin değiştiğini karşıdan gelen tekliflerle görüyoruz. 9, 5 yıldı önce bu konuları gündeme ilk getirdiğimizde konuşmak dahi istemeyen bazı Avrupalılar artık ?Size artık vize kolaylığı sağlayalım.'diyorlar. Biz ise ?Vize kolaylığı değil, vize muafiyeti istiyoruz.' diyoruz. Türkiye'nin 75 milyon vatandaşının AB'ye girmesini istiyoruz." ifadelerini kullandı.

Bağış AB'de yaşayan Türklerin sayısının giderek arttığını ve önemli bir konuma geldiğini de kaydederek, artık Avrupadaki soydaşlarımızın Türkiye'nin vize muafiyeti alması konusunda "Akrabalarımıza vize muafiyeti sağlayın. İstediğimiz son derece makul ve hukuksal bir haktır. Çünkü bu güne kadar AB ile müzakerelere başlamış her ülkenin, her vatandaşı AB'ye vizesiz girebilmektedir." diye konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber