Dövize müdahale mi edilecek?

Haber Giriş : 28 Haziran 2005 10:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

IMF'nin, 19 Mayıs'ta yayınlanan raporunda 'zayıf bir döviz kuruna ihtiyaç olabilir' demesi Türkiye'de devalüasyon olabilir mi sorusunu getirdi. Babacan konuya açıklık getirdi.

IMF Türkiye Temsilcisi Hugh Bredenkamp, 19 Mayıs'ta yayınlanan raporda "daha zayıf döviz kuruna" gerek olabileceği öngörüsünde bulunduklarını ancak piyasanın buna gerek görmediğini söyledi

Milliyet'te dün "IMF 'kur ayarlamasına ihtiyaç olabilir' demiş" başlığıyla yayınlanan haber üzerine Hazine ve IMF'den açıklamalar geldi. Haberde, IMF uzmanlarının geçen yıl hazırladığı halde 19 Mayıs 2005 tarihinde yayınlanan ve 4. madde konsültasyonu ile 8. gözden geçirme raporunda kur ayarlamasına ihtiyaç olabileceği belirtilmişti.
IMF Türkiye Temsilcisi Hugh Bredenkamp raporda 'zayıf döviz kuruna' gerek olabileceği öngörüsünde bulunulduğunu ama piyasanın buna gerek görmediğini belirterek, şöyle dedi:

Rapordaki ifade

"4. Madde raporu bu politikanın (dalgalı kur sisteminin) devamı tavsiyesinde bulundu. Rapor eğer iç talep yavaşlamaz ve maliye politikaları yeterince sıkı tutulmaz ise döviz piyasasının cari işlemler açığının kapatılmasına yardımcı olacak daha zayıf bir döviz kuruna gerek görebileceğine dair bir öngörüde bulundu. Raporun yazımından itibaren gözlemlediklerimiz şunlar oldu: Birincisi, iç talep hakikaten yavaşladı. Bu yıl büyüme 2004 yılındaki hızının yaklaşık yarısı düzeyinde olacak. İkincisi, hükümet güçlü bir maliye politikasını muhafaza etti. Hükümet geçen yıl, bütçe hedeflerinin üzerinde elde edilen gelir fazlasını tasarruf etti ve böylelikle faiz dışı fazla hedefinin üzerine çıktı. Bu durum bizim 4. Madde raporunda yer alan tavsiyemizle tamamıyla paraleldi. Bu şartlar altında, piyasanın döviz kurunda bir zayıflamaya gerek görmemiş olduğunu görmek sürpriz değil."

'Piyasa düzeltir'

Üst düzey bir Hazine yetkilisi de "Rapor, hükümet kurda bu ayarlamayı yapmalı demiyor. Eğer bunlar olmazsa piyasa bu düzeltmeyi yapar, bu da enflasyonu ve borç rasyolarını olumsuz etkileyebilir imasında bulunuyor. Esas oturttuğu çerçeve hükümetin kurları ayarlaması gerektiği değil. (IMF'nin) 'cari açık eğer problem olmaya başlarsa bununla ilgili tedbirler alınabilir, eğer bu tedbirlere alınmaz ya da yeterli olmazsa, piyasanın düzeltmesi sonucu ortaya çıkar ve cari açık bu şekilde düzelir' şeklinde bir değerlendirmesi var."

Babacan: Devalüasyondan bahsedilmedi

Devlet Bakanı Ali Babacan, IMF ile yapılan görüşmelerin hiç birinde "kur ayarlaması" ve 'devalüasyondan' bahsedilmediğini bildirdi.
Bankacılık Tasarısı'nı görüşen Komisyon'a akşam saat 21.25'te gelen Babacan, IMF'nin 2004 Nisan ve Mayıs'ta Türk parasının bir miktar değer kaybetmesinden sonra 9 Temmuz 2004'de hazırladığı raporun bir kaç hafta önce web sayfasında da yayınlandığını belirtti. Raporun hiçbir yerinde 'devalüasyon' kelimesinin yer almadığını kaydeden Babacan, cari işlemler açığının artmaması için maliyetin artmasından söz edildiğini, kendilerinin ÖTV'yi artırarak tedbirler aldıklarını hatırlattı. Babacan, raporda 'döviz kurlarına yapılacak ayardan" bahsedildiğini ancak, bununla piyasaların döviz kurunu ayarlamasının kastedildiğini söyledi.
Babacan, daha önce basına yansıdığı gibi, 'Böyle bir rapor yok' demediğini de söyledi.

milliyet

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber