'Trafik kazalarının yüzde 70'i az gelişmiş ülkelerde meydana geliyor'

Emniyet Genel Müdürlüğü Trafik Eğitim ve Araştırma Daire Başkanı Emniyet Müdürü Yusuf Avan, dünyada meydana gelen trafik kazalarının yüzde 70'inin kalkınmakta olan ülkelerde yaşandığını söyledi.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 07 Haziran 2012 18:18, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Avan, Türkiye'de 2011 yılında meydana gelen trafik kazalarında 3 bin 835 kişinin kaza yerinde hayatını kaybettiğini, 237 bin kişinin de yaralandığını bildirdi.

Türkiye Şoförler ve Otomobilciler Federasyonu ile Emniyet Genel Müdürlüğü'nün ortak projesi olan ?Ticari araç sürücülerinin bilgilendirilmesi toplantıları' dizisinin 14'üncüsü Bursa'da gerçekleştirildi. Bursa Şoförler ve Otomobilciler Esnaf Odası'nın ev sahipliğinde yapılan toplantıra konuşan Emniyet Genel Müdürlüğü Trafik Eğitim ve Araştırma Dairesi Başkanı Emniyet Müdürü Yusuf Avan, trafik eğitimi konusunda Genel Müdürlük düzeyinde gerçekleştirdikleri çalışmalar hakkında açıklamalarda bulundu. Dünya taşımacılığının büyük bölümünün karayolları ile yapıldığını hatırlatan Avan, dünya genelinde her yıl 1 milyon 250 binden fazla insanın hayatını kaybettiğini, 50 milyondan fazla insanında yaralandığını ifade ederken, ?Trafik kazalarının yüzde 30'u kalkınmış yüzde 70'i de kalkınmakta olan ülkelerde meydana gelmektedir. Ülkemizde 2011 yılında meydana gelen trafik kazalarında 3 bin 835 kişi kaza yerinde hayatını kaybetmiş 237 bin kişi de yaralanmıştır.? dedi.

'TRAFİK GÜVENLİĞİNDEN HERKES SORUMLUDUR'

Trafiğin ana unsurlarının insan, taşıt, yol ve çevre olduğunu vurgulayan Emniyet Genel Müdürlüğü Trafik Eğitim ve Araştırma Daire Başkanı Emniyet Müdürü Yusuf Avan, ?Trafik güvenliği tek başına bir polisiye faaliyet değildir. Pek çok kurum kuruluş ve STK örgütleriyle birlikte bireylerin de tam bir uyumu içerisinde ortaklaşa ele alınması gereken bir konudur. Kazaların önüne geçilmesinde ilk ve en önemli etken insandır. Tüm kazaların yaklaşık yüzde 98'i insan unsurundan kaynaklanmaktadır.? şeklinde konuştu.

Bursa Şoförler ve Otomobilciler Esnaf Odası Başkanı Hasan Topçu, bilgilendirme toplantısının Bursa'da yapılmasından büyük memnuniyet duyulduğunu belirtirken, ?Ülkemizdeki trafik kazalarında her yıl binlerce vatandaşımız hayatını kaybediyor. Bunların bir bölümü de maalesef ticari araç sahipleri ve sürücüleri. Bugünkü toplantımız üyelerimizin eğitimi anlamında çok yararlı bir faaliyettir.? dedi.

APAYDIN: EKONOMİK KOŞULLAR NEDENİYLE ŞOFÖR ESNAFI ZOR DURUMDA

Türkiye Şoförler ve Otomobilciler Federasyonu (TŞOF) Başkanı Fevzi Apaydın da, Emniyet Genel Müdürlüğü ile birlikte 2011 yılında başladıkları ticari araç sürücülerinin bilgilendirilmesi projesi kapsamında bugüne kadar 13 toplantı gerçekleştirdiklerini dile getirirken, ?Bugün Bursa'da olmaktan mutluyuz. Ülkemizin 4. büyük şehri olan Bursa bizler için her zaman kıymetli bir şehir olmuştur. Hasan Topçu Başkanlığındaki Bursa Odamızın kıymetli yöneticileri değerli çalışmalara imza atmaktadırlar.? şeklinde konuştu.

TŞOF çalışmaları hakkında da bilgi veren Apaydın, şunları söyledi: ?Federasyonumuzun kuruluşundan bu yana geçen zaman içerisinde, karayollarında yapılan iyileştirmeler, teknolojinin gelişmesine paralel olarak kullanılan araçların değişmesi ve son yıllarda duble yol yapımına ağırlık verilmesi, vatandaşlarımıza hizmetin daha hızlı daha ekonomik ve daha konforlu ulaşmasında önemli gelişmelerdir. En önemli görevlisi de trafik güvenliğinin daha etkin olarak sağlanması ve karayolunda meydana gelen kazaların önlenmesi için yapılan çalışmaların daha bilinçli ve teknolojik yöntemlerle sürdürülmesidir. Ancak, bütün bu olumlu gelişmelerin yanında, taşımacı esnafı ekonomik olarak aynı ölçüde büyüyememiş, günümüzde her sektörde yaşanan ekonomik sıkıntı, iş hacminin gittikçe küçülmesi, pek çok maliyet giderleri, akaryakıta yapılan zamlar, vergi yükü altında boğuşan esnafın, büyük firmalarla rekabet etmesini engellemiştir. Bu da esnafın gittikçe küçülmesine ve hatta pek çok taşımacının mesleki faaliyetlerini terk etmesine neden olmuştur. Şoför esnafı zor durumdadır."

Bursa Şoförler ve Otomobilciler Esnaf Odası'nın yanı sıra Bursa Kamyon ve Kamyonetçiler, Bursa Servis Araçları, Bursa Halk Otobüsleri, Bursa Minibüscüler Odaları ile ilçelerde bulunan şoför meslek odalarının başkan ve yöneticileri ile çok sayda ticari araç sürücüsünün iştirak ettiği toplantının sonunda yılın başarılı sürücüleri Hüseyin Taslak, Rasim Güneş, Muzaffer Ay, Murat Kılınç, Faruk Deniz ve Levent Haker ödüllendirilirken, yılın başarılı trafik başpolisleri Hasan Hüseyin Çalışkan, Ayhan Algan ve Ali Şamil Uysal'a da plaket verildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber