Bankalara üç aşamalı denetim

Haber Giriş : 28 Haziran 2005 12:32, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Bankacılık Yasa Tasarısı'nın 6 maddesi daha TBMM Plan ve Bütçe komisyonu'nda görüşülerek kabul edildi. Komisyondaki dünkü görüşmeler AKP ve CHP milletvekilleri arasında fona devir tartışması yaşandı. CHP milletvekilleri, sorunlu bankaların fona devir yerine direkt tasfiye edilmesi gerektiğini belirtirken, Devlet Bakanı Abdullatif Şener, bankaların hayata döndürülmesini sağlamak için fona aldıklarını kaydetti. Şener, bankalara 3 kademeli denetim getirdiklerini belirterek, 'İlk önce düzenleyici önlemler uygulanacak. Sonra iyileştirici önlemlere geçiliyor. Daha sonra da kısıtlayıcı önlemler var. En sonunda, kısıtlayıcı önlemlerde el konulması gündeme gelecek. Banka, el konulacak duruma gelmeden, yapılacak çok şey var' dedi.

Sermayeyi deveye yükledik

BDDK Başkanı Tevfik Bilgin de bankaların daha dikkatli izlenip, daha iyi tedbir alınması için aşamalı yapıyı getirdiklerini söyledi. Bilgin, dünyada, bankalarda önemli olan unsurların, ingilizce deve anlamına gelen camel kelimesindeki harflerlerle ifade edildiğini söyledi. Bilgin, 'C harfi, sermaye, A harfi varlık, M harfi yönetim, E harfi karlılık, L harfi ise likidite kalitesini ifade ediyor. Tüm bu unsurlar bankada bulunmalı' dedi. Bunun üzerine CHP Trabzon Milletvekili Mehmet Akif Hamzaçebi de 'Sermayeyi deveye yükledik yani' diyerek espri yaptı.

Hamzaçebi, sektörde sistemik risk oluşması halinde Bakanlar Kurulu'nun her türlü tedbiri almaya yetkili olduğunu belirterek, hükümetin tasarıya sonradan fona devir seçeneğini koymasına tepki gösterdi. Hamzaçebi, 'Neden fona devir seçeneği konuyor. Zaten emniyet maddesi var yasada. Yoksa halen güven duyulmayan banka mı var? Sürekli bankacılık sistemi iyi deniyor. Fona devir 'halen bazı bankaları düzeltemedik. Bazı bankalar batabilir' mi demek?' dedi.

akşam

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber